Özet:
Bu çalışmada, süt proteinlerine balmumu ve stearik-palmitik asit karışımının farklı oranda ilavesi ile on farklı yenebilir film çözeltisi hazırlanmış, çilek, kiraz ve kayısı örnekleri bu film çözeltileriyle kaplanmıştır. Kaplanan meyveler +3°C'de depolanarak, filmle kaplamanın depolama süresince meyvelerin bazı fiziksel ve kimyasal değişimleri üzerine olan etkisi araştırılmıştır. Yenebilir filmlerle kaplamanın çilek ve kirazların raf ömrünü uzatmakta etkili olduğu, özellikle toplam süt proteinleri ve protein oranının % 30'u kadar balmumu ilave edilerek hazırlanan filmin bu meyvelerin raf ömrünü iki kat artırdığı, ancak yenebilir filmlerle kayısıları kaplamanın raf ömrünü uzatmakta etkisiz olduğu bulunmuştur.