Özet:
Ülkemizde biber üretim alanlarında Phytophthora capsici'nin sebep olduğu kök ve kökboğazı yanıklık veya çürüklük hastalığı üretimde kalite, verim ve ekonomik kayıplara sebep olmaktadır. Biberlerde oldukça ciddi olan bu hastalığın kimyasal fungisit kullanarak kontrolü oldukça zor hatta imkânsız ve çevre sağlığına zararlıdır. Bu çalışmada Antalya bölgesinden toplanan toprak ve bitki köklerinden elde edilen ve tanımlanması yapılan 12 adet farklı bakteri türüne ait antagonist özellik gösteren izolatların Phytophthora capsici'ye karşı engelleyici yada baskılayıcı etkileri laboratuvar (in vitro) ve iklim odası saksı (in vivo) çalışmalarında belirlenmiştir. Çalışmada Bacillus toyonensis, Enterobacter cloacae, Pseudomonas chlororaphis, Alcaligenes faecalis, Bacillus thuringiensis, Citrobacter freundii, Serratia fonticola, Achromobacter xylosoxidans, Bacillus cereus, Pseudomonas koreensis, Bacillus mojavensis, Lelliottia amnigena bakterilerinin 3 farklı dozları etmene karşı denenmiştir. İki farklı yöntem kullanılarak yapılan laboratuvar denemelerinde P. chlororaphis, C. freundii ve B. thuringiensis izolatları P. capsici'ye karşı %70 oranının üzerinde engelleme sağlamıştır. Kontrollü şartlarda yapılan saksı denemelerinde ise P.chlororaphis, A. faecalis, S. fonticola, L. amnigena, B. thuringiensis, C. freundii, B.cereus ve B.toyonensis izolatları %75 oranının üzerinde etkili bulunmuştur. Sonuç olarak; laboratuvar ve saksı denemelerinde en etkili bulunan bakteri izolatlarının biber yetiştiriciliğinde P. capsici'nin kontrolünde biyokontrol ajanı olarak kullanılabilme potansiyellerinin oldukça yüksek olduğu belirlenmiştir. Bu bakteri izolatları Phytophthora yanıklık hastalığı ile mücadelede etkili ve fungisitlere alternatif seçenek olabilir.