Özet:
Gıda sektöründe müşterilerin beklentilerini karşılayabilmek için en önemli iki kavram üretilen gıdanın güvenliğinin sağlanması ve kaliteli olmasıdır. Bu iki özelliğin sağlanabilmesi için sistematik yaklaşımlar gereklidir.Bu çalışmada Avrupa Birliği gıda kalite ve güvenliği politikalarının ana unsurları ile hukuki ve kurumsal çerçevesi belirlenerek üyelik sürecinde Türkiye'ye olası etkilerinin tespiti amaçlanmaktadır. Çiftlikten sofraya gıda güvenliği anlayışına dayanan AB politikaları ile ülkemizdeki 5179 sayılı ?Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun'' yönetmeliklerle uyumlaştırılmaya çalışılmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde öncelikle bazı temel kavramlara değinilmiştir. İkinci olarak dünya genelinde kabul görmüş uluslararası standartlar ana hatlarıyla incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde AB'de gıda kalite ve güvenliğine ait politikalar incelenmiş ve bu politikalara yönelik çalışan kurumlar ele alınmıştır. Dördüncü bölümde ise Türkiye'deki mevcut hukuki ve kurumsal yapı ortaya konulmuş ve gerçekleştirilmekte olan reform çalışmaları gözden geçirilmiştir. Beşinci bölümde Türkiye'de gerçekleştirilen denetimlerin analizi yapılmış ve benzer bir uygulama Antalya ili için de değerlendirilmiştir. Sonuç bölümünde gıda kalite ve güvenliği alanında AB ile Türkiye arasında karşılaştırma yapılarak ülkemizdeki eksikliklere ve sorunlara yönelik çözüm önerilerinde bulunulmuştur.