Özet:
Bu çalışma, metiyoninin bıldırcınlarda yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, canlı ağırlık artışı, karkas randımanı, abdominal yağ miktarı, karaciğer, but, göğüs eti, ince bağırsak, kalın bağırsak, kursak, proventikulus, taşlık ve dalak üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada %24 ham protein ve 2900 kcal ME/kg yem kullanılmıştır. Bir günlük karışık cinsiyette, 165 adet Japon bıldırcını (Coturnix coturnix japonica) 5 farklı muamele ve her muamele 3 tekerrürden oluşacak şekilde planlanıp, her tekerrürde 11 olmak üzere, her muamelede 33 hayvandan oluşan 5 yemleme grubuna ayrılmıştır. 35 gün süreyle, 1. (kontrol 0.05) gruptaki bıldırcınlar temel rasyon ile ve diğer gruplardaki (2,3,4,5) temel rasyona ek olarak sırasıyla; %0.10, %0.15, %0.20, %0.25 metiyonin ilaveli yemlerle beslenmişlerdir. 1-35 gün süresince bıldırcınların haftalık yem tüketimleri ve canlı ağırlık kazançları, deneme sonunda karkas, abdominal yağ, karaciğer, but, göğüs eti, ince bağırsak, kalın bağırsak, kursak, proventikulus, taşlık ve dalak ağırlıkları saptanmıştır. Deneme sonunda karaciğer, but ve göğüs eti alınarak bunlardan kuru madde ile ham yağ analizleri yapılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre; yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, abdominal yağ miktarı, karaciğer ağırlığı ile yağ oranı, but ağırlığı, göğüs eti ağırlığı ile yağ oranı ve ince bağırsak, kalın bağırsak, proventrikulus, taşlık, dalak ağırlığı, yeme eklenen metiyonin düzeylerinden etkilenmiştir. Karkas randımanı, but ham yağ oranı, kursak ağırlığı ise yeme eklenen metiyonin miktarından etkilenmemiştir (P>0.05). Denemenin başından sonuna kadar geçen sürede canlı ağırlık kazancında farklılıklar gözlenmiştir (P<0.05). Sonuç olarak, bıldırcın rasyonlarında metiyonin canlı ağırlığı arttırdığı ancak %0.05 metiyonin içeren kontrol grubuna yakın sonuçlar verdiği ve diğer parametreler üzerine de farklılıklar oluşturduğu görülmüştür.