Abstract:
Bu çalışmada, Türk Gıda Kodeksi'nde (TGK) gıdalarda kullanımına izin verilmekte olan 12 sentetik gıda renklendiricilerinin sert şekerlerde belirlenmesi için Ultra Yüksek Basınç Sıvı Kromatografisi ve Diyot Seri Dedektör (UHPLC-DAD) cihazının kullanıldığı yeni bir analiz metotu geliştirilmiştir. Analiz edilen renklendiricilerin belirlenmesinde, TGK'da gıdaların üretiminde kullanılmasına izin verilen ve şekerlemelerde en sık kullanılan mavi, sarı ve kırmızı renklere sahip olan renklendiriciler tercih edilmiştir. Validasyon çalışmalarında ticari olarak satılan, içerisinde renklendirici olmadığı belirlenen sert şekerler kullanılmış ve örnek hazırlama aşamaları Türkiye'de resmi kuruluşlar tarafından da kullanılmakta olan NMKL-130 metotu esas alınarak gerçekleştirilmiştir. Metot geliştirme çalışmaları HPLC için önerilen metot geliştirme basamakları dikkate alınarak gerçekleştirilmiştir. Metot geliştirme çalışmaları sonucunda 12 sentetik renklendiricinin 10 dk'dan daha kısa sürede belirlendiği yeni bir analiz metotu elde edilmiştir. Elde edilen metot için yapılan validasyon çalışmalarında doğruluk, kesinlik tekrarlanabilirlik, laboratuvar içi tekrar üretilebilirlik ve seçicilik parametreleri irdelenmiştir. Geliştirilen analiz yönteminin geçerliliği sağlanmış ve elde edilen sonuçlar metot validasyon parametreleri için kabul edilebilir aralıklarda bulunmuştur. Yapılan metot geliştirme çalışmaları sonucunda çevre dostu, kabul edilebilir doğruluk ve kesinlik değerlerine sahip ve kısa sürede 12 renklendiricinin belirlenmesini sağlayan yeni bir analiz metotu elde edilmiştir.