Özet:
Bu araştırma, cam seradaki sonbahar hıyar yetiştiriciliğinde, farklı budama yöntemlerinin, verim ve kalite üzerine etkisini belirle mek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Arazisindeki 1 da'lık cam serada yürütülmüştür. Budama yöntemleri olarak yan sürgünler üzerinde 2 meyveden sonra uç alma, 3 meyveden sonra uç alma ve kontrol kullanılmıştır. Denemeye Alara F1, Baron F1, Petita F1, ve Alfares F1, hıyar çeşitleri alınmıştır. Budamalar arasında erkencilik yönünden en iyi sonuçlar, kontrol bitkilerinden alınmıştır. Bunu 3 meyveden uç alma ve 2 meyveden uç alma izlemiştir. Çeşitler itibariyle erkencilik açısından yapılan sıralama: Alfares F1, Alara F1., Petita F1.. ve Baron F1, şeklinde olmuştur. Denemeye alınarak farklı budama uygulamalarına tabi tutulan değişik hıyar çeşitlerinin verimleri, değişik hasat dönemlerinde gerek budamanın etkisiyle, gerekse budamanın etkisi olmadan sadece çeşit özellikleri itibariyle farklılıklar göstermiştir. Ancak salt toplam verim üzerinde budamanın etkisi istatistiki açıdan önemsiz olmasına karşın, budanmayan hıyar bitkilerine nazaran belirgin bir verim artış farkı göstermiştir. Toplam verim bakımından çeşitlerin sıralaması ; Alara F1,, Petita F1,, Alfares F1- ve Baron F1.. şeklinde olmuştur. Kalite bakımından ise budamalar arasında istatistiki anlamda fark olmamasına karşın, çeşitler arasında en iyi sonucu Alara F1, çeşidi vermiştir. Bunu sırasıyla Petita F1,, Alfares F1 ve Baron F1 çeşitleri izlemiştir.