Özet:
Envinia amvlovora ' nın neden olduğu armut Ateş Yanıklığı 1985 ' den bu yana Türkiye 'de önemli epidemiler yapmıştır. Bu amaçla, bakterisid potansiyeli olan bazı kimyasal bileşiklerin, kekik (Thvmbra spicata) eterik yağının ve Bacillus subtilis AB -27 izolatına ait kültür fîlitratının bakterisid etkileri Envinia amvlovora' ya karşı değer lendirilmiştir. Hem in_ vitro hem de in_ vivo koşullarda, bu kimyasalların, eterik yağın ve kültür filitratının patojene karşı etkilerini tespit etmek için Agar Difüzyon Metodu, Agar Seyreltme Metodu ve Ham Armut Meyve Testi loıllanılmıştır. Agar Difüzyon Metodu kullanılarak potansiyel bakterisid etkiye sahip bazı kimyasalların bahçe dozları Envinia amvlovora ' ya karşı test edilmiştir ve elde edilen sonuçlara göre, Bakıroksiklorür + Maneb kanşrmmn dikkate değer bir etkiye sahip olduğu bulunmuştur. Agar Seyreltme Metodunda ise farklı dozlarda kimyasallar test edilmiş ve bunlar arasında Bakıroksiklorür + Mancozeb ve Bakıroksiklorür -+- Maneb kanşımlanmn etkin kimyasallar olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte, Ham Armut Meyve Testinde, Bakıroksiklorür + Mancozeb ve Bakır oksiklorür + Maneb kanşımlanmn ooze oluşturmadığı ve bu sonuçların in vitro denemelerden elde edilen sonuçlarla benzer olduğu gözlenmiştir. Bacillus subtilis AB - 27 izolatından elde edilen kültür fîlitratının en yüksek dozu, Agar Difüzyon Metodunda ve Ham Armut Meyve Testinde Streptomycin' in gösterdiği etkiye yakın bir etkide bulun muştur. Kekik eterik yağının Envinia amvlovora ' ya karşı buhar etkisi test edilmiş ve buhar etkisinin Envinia amvlovora * ya karşı bakterisid etki gösterdiği hem in_ vitro hem de in. vivo denemelerde bulunmuştur.