Abstract:
Enzimatik olmayan protein glikasyonu, diyabetin komplikasyonlarından birisidir ve diyabetin diğer uzun dönem komplikasyonlarının gelişimi ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Tüm dokulardaki birçok protein gibi, diyabetik hastaların böbrek dokusundaki tip IV kollajen proteini de enzimatik olmayan glikasyona uğrar. Çeşitli antioksidan özelliklere sahip olan a-lipoik asit' in (LA) hem tip I hem de tip II diyabette gözlenen oksidatif hasara karşı potansiyel koruyucu ve iyileştirici etkileri rapor edilmiştir. Havyanlar üzerinde yapılan bazı deneysel çalışmalar LA' in diyabette sadece antioksidan özelliklerinden dolayı değil, başka sebeplerle de kullanıldığım göstermiştir. LA' in in vitro ortamda protein glikasyonunu önlediğini rapor eden çeşitli çalışmalar da bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, in vitro ortamda glikasyona karşı koruyucu etkileri gösterilen LA' in benzer etkilerini in vivo ortamda da gösterip göstermeyeceğini araştırmaktır. Bu amaçla 37 sıçan kullanılarak 4 grup oluşturulmuştur (kontrol, diyabet, lipoik asit + diyabet ve lipoik asit). Çalışmanın sonucunda diyabetik sıçanların böbrek fonksiyonlarının bozulduğu gözlenmiş, LA uygulamasının bu belirtileri düzelttiği gözlenmiştir. Ayrıca yapılan immünpresipitasyon, western blot ve immünohistokimya deneyleri sonucunda diyabetik sıçanların böbrek dokusu tip IV kollaj eninin glikasyona uğradığı ve LA uygulamasının bu glikasyonu önlediği gösterilmiştir. LA, in vitro ortamda gösterdiği glikasyonu engelleme etkisini in vivo ortamda da göstermiştir.