Özet:
Kalite güvence sistemleri gıda kalite ve güvenliği kontrollerinin sağlanması için uygulanabilir. Kalite güvence sistemleri gıda güvenliğinin sağlanması için gıda zincirindeki her bir adım için geçerlidir. Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktalan (HACCP), gıda güvenliği ile ilgili problemlerin önlenmesini amaçlayan ve gıda kaynaklı hastalıkların kontrolünde, uluslar arası kabul görmüş bir gıda kontrol sistemidir. HACCP, gıda işleme prosesinde yer alan adımlardan, gıda güvenliği için kritik olanların belirlenmesini sağlar. HACCP sisteminin uygulanması sırasında tüm Kritik Kontrol Noktalan listelenir, bu noktalar için kritik limitler, izleme ve kontrol yöntemleri ile düzeltici faaliyetler belirlenir. Süt işletmelerine HACCP programının yerleştirilmesi, raf ömrü sınırlı olan ve uygun olmayan koşullarda işlendiğinde veya muhafaza edildiğinde insan sağlığına yönelik ciddi riskler taşıyan süt ürünlerinin güvenilkUğinin sağlanması bakımından önemlidir. Bu çalışmanın konusu, HACCP sisteminin prensipleri ve uygulama yöntemini açıklamaktır. Bu çalışmanın konusu HACCP sisteminin prensipleri ve uygulama yöntemini açıklamaktır. Çalışmanın uygulama konusu olarak süzme yoğurt süzme yoğurt seçilmiştir. İlk olarak kalite ve standart kavranılan açıklanmış, gıda güvenliğini sağlama yöntemlerine değmilmiştir. İkinci bölümde HACCP sistemi detaylı olarak anlatılmış ve üçüncü bölümde süt ürünleri piyasası anlatılmıştır. Son bölümde süzme yoğurt işleme prosesinde HACCP uygulama örneği verilmiştir.