Akdeniz Üniversitesi DSpace

Batı Akdeniz Bölgesinde domates bakteriyel benek hastalığına sebep olan pseudomonas syringae pv. tomato izolatlarının elde edilmesi, PCR ile tanıları ve plazmid profillerinin belirlenmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Deniz, Durmuş
dc.date.accessioned 2020-09-28T12:37:49Z
dc.date.available 2020-09-28T12:37:49Z
dc.date.issued 2006
dc.identifier.uri http://acikerisim.akdeniz.edu.tr:8080/xmlui/handle/123456789/1497
dc.description.abstract Batı Akdeniz Bölgesi'nde domates bitkisinde ciddi ekonomik kayıplara yol açan ve domates bakteriyel benek hastalığına sebep olan Pseudomonas syringae pv. tomato' nun izolatları elde edilmiş, PCR yöntemiyle kesin tanıları yapılmış, izolalların bakıra dayanıklılıkları test edilmiş ve plazmid profilleri saptanmış olup bu profillerle bakıra dayanıklılık arasındaki ilişkiler ortaya konmuştur. Batı Akdeniz Bölgesinde domates yetiştiriciliği bakımından önemli bir potansiyele sahip olan Antalya ili ve çevresine (Aksu, Serik, Alanya, Kumluca ve Hasyurt'ta) yapılan sörveylerle bakteriyel benek hastalığı simptomları gösteren domates bitki materyalleri toplanmıştır. Bakterilerin izolasyonlarında King's B besi ortamı kullanılmış ve 27 C de 3-5 gün inkübasyona bırakılarak bakteriyel koloniler elde edilmiştir. Hastalık etmeni bakterilerin tanısı, Nutrient Sakkaroz Agar (NSA) ortamında levan oluşumu, oksidaz testi, patates testi, arginini dihidrolaz testi ve tütünde hypersensitif reaksiyon testini içeren LOPAT testleri yapılarak belirlenmiştir. Biyokimyasal testlerle tanısı yapılan hastalık etmenlerinin patojenisite testleri, sağlıklı domates bitkileri kullanılarak yapılmıştır. Pseudomonas syringae pv. tomato izolatlarının kesin tanıları P i ve P II primerleri, kullanılarak Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR) yöntemiyle tespit edilmiştir.Pseudomonas syringae pv. tomato izolatlarının bakıra dayanıklılıkları 0, 5, 10, 1 5. 20. 25. 30, 35. 40. 45, 50. 55, 60. 65. 70, 75, 100, 125, 150, 175, 200 ve 225 ug/ml dozlarında bakır sülfat ve bakıroksiklorür içeren CYE, MGY, NA kültür besi ortamlarında saptanmıştır. Pseudomonas syringae pv. tomato izolatlarının plazmid profilleri; izole edilen plazmidlerin elektroforezde yürütülmesi ve U.V. ışıkla görüntülenmesiyle elde edilmiştir. Saptanan profiller, izolatların bakıra dayanıklılıklarıyla ilişkilendirilmiştir. en_US
dc.publisher Akdeniz Üniversitesi en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/closedAccess en_US
dc.subject Domates, Domates Bakteriyel Benek Hastalığı, Pseudomonas syringae pv. tomato, Bakır Dayanıklılığı, Plazmid Profili, PCR en_US
dc.title Batı Akdeniz Bölgesinde domates bakteriyel benek hastalığına sebep olan pseudomonas syringae pv. tomato izolatlarının elde edilmesi, PCR ile tanıları ve plazmid profillerinin belirlenmesi en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Bitki Koruma en_US
dc.contributor.consultantID Hüseyin Basım en_US
dc.contributor.institute Fen Bilimleri Enstitüsü en_US


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

DSpace'de Ara


Göz at

Hesabım