Abstract:
Batı Akdeniz Bölgesi'nde domates bitkisinde ciddi ekonomik kayıplara yol açan ve domates bakteriyel benek hastalığına sebep olan Pseudomonas syringae pv. tomato' nun izolatları elde edilmiş, PCR yöntemiyle kesin tanıları yapılmış, izolalların bakıra dayanıklılıkları test edilmiş ve plazmid profilleri saptanmış olup bu profillerle bakıra dayanıklılık arasındaki ilişkiler ortaya konmuştur. Batı Akdeniz Bölgesinde domates yetiştiriciliği bakımından önemli bir potansiyele sahip olan Antalya ili ve çevresine (Aksu, Serik, Alanya, Kumluca ve Hasyurt'ta) yapılan sörveylerle bakteriyel benek hastalığı simptomları gösteren domates bitki materyalleri toplanmıştır. Bakterilerin izolasyonlarında King's B besi ortamı kullanılmış ve 27 C de 3-5 gün inkübasyona bırakılarak bakteriyel koloniler elde edilmiştir. Hastalık etmeni bakterilerin tanısı, Nutrient Sakkaroz Agar (NSA) ortamında levan oluşumu, oksidaz testi, patates testi, arginini dihidrolaz testi ve tütünde hypersensitif reaksiyon testini içeren LOPAT testleri yapılarak belirlenmiştir. Biyokimyasal testlerle tanısı yapılan hastalık etmenlerinin patojenisite testleri, sağlıklı domates bitkileri kullanılarak yapılmıştır. Pseudomonas syringae pv. tomato izolatlarının kesin tanıları P i ve P II primerleri, kullanılarak Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR) yöntemiyle tespit edilmiştir.Pseudomonas syringae pv. tomato izolatlarının bakıra dayanıklılıkları 0, 5, 10, 1 5. 20. 25. 30, 35. 40. 45, 50. 55, 60. 65. 70, 75, 100, 125, 150, 175, 200 ve 225 ug/ml dozlarında bakır sülfat ve bakıroksiklorür içeren CYE, MGY, NA kültür besi ortamlarında saptanmıştır. Pseudomonas syringae pv. tomato izolatlarının plazmid profilleri; izole edilen plazmidlerin elektroforezde yürütülmesi ve U.V. ışıkla görüntülenmesiyle elde edilmiştir. Saptanan profiller, izolatların bakıra dayanıklılıklarıyla ilişkilendirilmiştir.