Özet:
Paketleme ve sınıflandırma tesislerinde veya tarlalarda ve bahçelerde tekniğine uygun olarak yapılan hasat ve hasat sonrası işlemler ve uygulamalar sonucunda istenilen kalite, raf ömrü ve besin içeriği özelliklerinin hepsi birlikte meyve ve sebzede kalite özelliği olarak ortaya çıkmaktadır. Böylece, uygun hasat sonrası işlemlerden sonra meyve ve sebze kayıpları azaltılmakta ve raf ömürleri artırılmaktadır, dolayısıyla ekonomik kayıplar da düşmektedir. Ayrıca bu işlemler uzak mesafelere yapılacak olan taşıma işlemini daha da kolaylaştırmaktadır. Antalya ilinde üretilen meyve ve sebzelerin hasat sonrası işlemlerinin paketleme ve sınıflandırma tesislerinde yapılması son zamanlarda arttığından ilde bulunan işletmeler incelenerek teknik ve karakteristik özettiklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada Antalya ilinde bulunan paketleme ve sınıflandırma tesislerinin teknik ve yapısal özelliklerinin belirlenmesi için anket çalışması yürütülmüştür. Anket çalışması, * ilde bulunan 48 adet paketleme ve sınıflandırma tesisinde yapılmıştır. Bu araştırmada, paketleme ve sınıflandırma tesislerinin teknik sorunları, tesislerin yapısı, çalışma zaman ve süreleri, kapasiteleri, teknik özellikleri, sınıflandırma ve boylama sistemleri, sınıflandırma ve paketleme makinalarının özellikleri, paketleme malzemelerinin özellikleri, sarartma olanakları, depolama sorunları, arıtma evi olanakları ve ürünleri pazara ulaştırma yollan ile ilgili sorunlara yönelik sorularyöneltilmiş ve ayrıca toplam yıllık ve birim elektrik enerjisi tüketimleri ile bir tesisin teorik kapasitesi hesaplanarak elde edilen veriler değerlendirilip yorumlanmıştır. Sonuçlara göre, paketleme ve sınıflandırma tesisleri yaklaşık olarak %40-60 oranında kapasitelerinin altında çalışmaktadırlar. Boşaltma, yıkama, kurutma, boylama ve paketleme işlemi tesislerin hepsinde yapılmaktadır. Kumluca ve Finike ilçelerindeki tesislerin %78'inde narenciye işlenmektedir. Temizleme ve kurutma fırçalarının devirleri 73-112 min1 arasında değişmektedir. Kurutma işlemi 1,35-4,15 dakika sürerken, uygulanan hava sıcaklığı 46~65°C arasındadır. Kullanılan götürücülerin hızlan 0,3-0,6 rn/s arasında değişmekte olup tesislerin enerji tüketimleri ise 8 500-80 000 kW-h arasında değişmektedir