Özet:
Bu çalışmada, 'Granny Smith' elma çeşidinde sıcak hava ve sıcak su uygulamalarının yüzeysel kabuk yanıldığı (superficial scald) ve derim sonrası fizyolojisi üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırma 2001-2003 yıllan arasında Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümüne ait soğuk hava depolan ve Derim Sonrası Fizyolojisi Laboratuvarında yürütülmüştür. Ekim ayında hasat edilen meyvelerin bir kısmı sıcak hava (36°C'de 60 ve 72 saat), bir kısmı da sıcak su (48°C'de 12, 18 ve 24 dakika; 53°C'de 1, 3o ve 6 dakika) uygulamalarına tabi tutulmuştur. Bu uygulamalardan sonra meyveler 0°ve 3°C sıcaklık ve %85-90 oransal neme sahip soğuk hava depolarında muhafazaya alınmıştır. Muhafaza periyodu süresince değişik muhafaza ortamlarından belirli aralıklarla alınan meyve örneklerinde çeşitli fiziksel ve kimyasal analizler yapılarak, muhafaza sırasında meydana gelen değişmeler incelenmiştir. Denemeler sonucunda, 'Granny Smith' elma çeşidinde yüzeysel kabuk yanıldığı (superficial scald) kontrolünde en uygun sıcaklık uygulamasının 53°C 'de 1 dakika sıcak su uygulaması olduğu saptanmıştır. Muhafaza sıcaklıklarından 0°C kalitenin korunmasında, 3°C ise yüzeysel kabuk yanıklığının kontrolünde daha başarılı bulunmuştur.