Akdeniz Üniversitesi DSpace

Uluslararası öğrencilerin tüketici etnosentrizm eğilimleri, öznel bilgi düzeyleri ve memnuniyet durumları ile Türk yemekleri yeme sıklığı arasındaki ilişki

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Gezici, Yunus
dc.date.accessioned 2023-06-12T08:07:58Z
dc.date.available 2023-06-12T08:07:58Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.uri http://acikerisim.akdeniz.edu.tr/xmlui/handle/123456789/7081
dc.description.abstract Bu tez çalışmasında, Türkiye'de bulunan devlet ve vakıf üniversitelerinde eğitim gören uluslararası öğrencilerinin tüketici etnosentrizm eğilimleri, Türk mutfağı hakkındaki öznel bilgileri ve memnuniyet durumları dikkate alınarak Türk yemeklerinin seçim sıklıkları ile olan ilişkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yapılan bu çalışmada, veri toplama aracı olarak anket formları kullanılmıştır. İlgili alanyazından elde edilen ve çalışmanın amacına uygun olarak uyarlanan ölçeklerden yararlanılarak toplamda analizler için kullanılabilir 536 katılımcı anketine ulaşılmıştır. Elde edilen verilerle birlikte ölçme aracının geçerliği ve güvenirliği uygun analizlerle kontrol edilerek doğrulanmıştır. Uyarlanan ölçeklerin faktör yapısının belirlenmesi için açımlayıcı faktör analizi (AFA), doğrulanması için ise doğrulayıcı faktör analizi (DFA) yöntemi kullanılmıştır. Son olarak ölçme aracının geçerliği ve güvenirliğinin doğrulanması için, Cronbach Alpha analizi gerçekleştirilmiştir. Yapılan ikili (binary) lojistik regresyon analiz sonuçlarına göre; Türk yemeklerine yönelik memnuniyet durumları, Türk mutfağı hakkındaki öznel bilgi düzeyi ve TE eğilimlerinin katılımcıların Türk yemekleri seçim sıkılığı üzerinde (nadiren ya da sık sık) üzerinde pozitif yönlü ve anlamlı bir etkisinin olduğunu saptanmıştır. Elde edilen bulgular sonucu çalışmada bağımsız değişken üzerinde rolü öngörülen bağımsız değişkenlerden sadece Türk yemeklerine yönelik memnuniyet durumları, Türk mutfağı hakkındaki öznel bilgi düzeyi ve TE eğilimlerinin anlamlı etkisi olduğu ortaya çıkmıştır. Bu rol içerisinde TE eğilimlerinin etkisinin negatif yönlü olması beklenirken pozitif bir yönde etki ettiği görülmüştür. en_US
dc.publisher Akdeniz Üniversitesi en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.title Uluslararası öğrencilerin tüketici etnosentrizm eğilimleri, öznel bilgi düzeyleri ve memnuniyet durumları ile Türk yemekleri yeme sıklığı arasındaki ilişki en_US
dc.type info:eu-repo/semantics/masterThesis en_US
dc.contributor.department Gastronomi ve Mutfak Sanatları en_US
dc.contributor.consultantID Onur, Neslihan. en_US
dc.contributor.institute Sosyal Bilimler Enstitüsü en_US


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster