dc.description.abstract |
Antalya sıcak ve nemli bir bölge olması nedeniyle gıda zehirlenmeleri açısından riskli bir ildir. İncelenen gıda örneği ise, içerdiği hammaddelerden ve üretim koşullarından kaynaklı patojen bakterilerin gelişebileceği ideal bir ortam olan yaş pastadır. Yaş pastalarda gıda zehirlenmelerine sebep olan başlıca bakteriler Escherichia coli, Salmonella türleri ve Staphylococcus aureus olarak söylenebilir. Bu çalışma kapsamında Antalya'nın sahil ilçelerinde üretilen yaş pastalarda, E. coli, Salmonella türleri, S. aureus analizleri yapılarak ve mikrobiyolojik kaliteleri değerlendirilmiştir. Proje kapsamında Antalya'nın sahil ilçeleri, doğu sahil ilçeleri (Gazipaşa, Alanya, Manavgat, Serik, Aksu), merkez sahil ilçeleri (Kepez, Muratpaşa, Konyaaltı) ve batı sahil ilçeleri (Kemer, Kumluca; Finike, Demre, Kaş) olmak üzere 3 grup olarak incelenmiştir. Gerçekleştirilen analizler sonucunda, Antalya'nın doğu sahil ilçeleri olan kısımda toplam 7 örnekte E.coli bulgusuna rastlanmış ve ortalama E.coli miktarı 0,79x101 EMS/g olarak belirlenmiştir. Bölgede Salmonella türleri ve S. aureus bulgusuna rastlanmamıştır. Batı sahil ilçeleri kısmında ise toplamda 7 örnekte E.coli bulgusuna rastlanmış ve ortalama E.coli miktarı 0,44x101 EMS/g olarak belirlenmiştir. Bölgede doğu sahil ilçelerinde olduğu gibi Salmonella türleri ve S. aureus bakterileri bulunmamıştır. Antalya'nın merkez ilçelerinin analiz sonuçlarına göre ise E.coli, Salmonella türleri ve S. aureus bakterileri ile hiç karşılaşılmamıştır. |
en_US |