Abstract:
Bu çalışmada, vakum ve oda soğutması ile yapılan ön soğutma yöntemlerinin yaş ve kuru olarak soğukta muhafaza edilen karanfilin (Dianthus caryophyllus L. cv. 'Picasso') vazo ömrü ve çiçek kalitesi üzerine etkileri incelenmiştir. Ön soğutma sonrasında çiçekler 2°C sıcaklık ve %90-95 oransal nem koşullarında yaş (saf suda) ve kuru olarak 28 gün süreyle depolanmıştır. Muhafaza süresince 7 gün aralıklarla alınan karanfil örneklerinde ağırlık kaybı, vazo suyu alımı, çiçek taç ve çanak yaprak rengi, çiçek taç yaprak çapı ve toplam klorofil miktarı ölçümleri yapılmıştır. Ayrıca, kranfil çiçekleri muhafazanın 14. ve 28. günlerinde soğuk depodan çıkartılarak vazo ömründeki durumlarını incelemek üzere 20°C sıcaklık ve %65-70 oransal nemde 12 saat ışık ve 12 saat karanlık koşullarında 15 gün bekletilmiştir. Çalışma sonucunda yaş depolama yapılan karanfilllerin daha yüksek oransal taze ağırlığa, klorofil içeriğine ve gonca açılma miktarına sahip olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca yaş depolama yapılan karanfillerin renk değerlerinin ve görsel puanlarının kuru depolama yapılan karanfillere göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Ön soğutma işlemlerinin etkileri karşılaştırıldığında, vakum ile ön soğutma işlemi yapılan karanfillerde daha yüksek oransal taze ağırlık, su alımı, klorofil içeriği ve görsel kalite puanı elde edilmiştir. Ancak bu çiçeklerin daha düşük açılma gösterdiği saptanmıştır. Depolamadan 14 gün sonra vazo ömrü için 20oC'de bekletilen çiçeklerin oransal taze ağırlık ve görsel kalitesi üzerine depolama şeklinin etkisi istatistiksel olarak önemsiz, 28 gün muhafaza sonrasında vazo ömrüne alınan çiçeklerde ise yaş depolama daha etkili bulunmuştur. 14 gün muhafaza sonrasında vazo ömrüne alınan çiçeklerde en yüksek görsel puan vakum ile ön soğutma uygulamasında, 28 gün depolama sonrasında vazo ömrüne alınanlarda ise oda ve vakum ile ön soğutmanın etkileri benzer bulunmuştur.