Özet:
Bu tez çalışmasında, balık restoranlarında çalışanların gıda güvenliğine ilişkin bilgi, tutum ve uygulamalarının değerlendirilmesi ve bu değişkenler arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada nicel araştırma deseni tercih edilmiş ve anket yöntemi ile veriler toplanmıştır. Anket çalışması, Antalya'daki balık restoranlarında çalışan 223 katılımcı ile Ekim-Kasım 2020 tarihleri arasında yüz yüze gerçekleştirilmiştir. Anket sonuçları incelendiğinde balık restoranlarında çalışanların gıda güvenliği bilgilerinin sektör tecrübelerine göre anlamlı bir farklılık gösterdiği belirlenmiştir (P<0,05). 10 yıldan fazla sektör tecrübesine sahip çalışanlar diğer çalışanlara göre daha yüksek gıda güvenliği bilgisine sahipken, 5 yıldan az sektör deneyimine sahip çalışanların en az gıda güvenliği bilgisine sahip oldukları görülmüştür. T testi analizine göre gıda güvenliği eğitimi alan çalışanların bilgilerinin gıda güvenliği eğitimi almayan çalışanların bilgilerinden istatistiksel olarak anlamlı ve yüksek olduğu saptanmıştır (P<0,05). Restoran çalışanlarının gıda güvenliğine ilişkin bilgi, tutum ve uygulamaları arasında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılan korelasyon analizine göre bilgi, tutum ve uygulama arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki olduğu tespit edilmiştir (P<0,05). Sonuç olarak, çalışmada öngörülen beş hipotez de kabul edilmiş olup, balık restoranlarında çalışan personelin genel olarak gıda güvenliğine yönelik bilgi, tutum ve uygulamalarının yeterli olduğu sonucuna varılmıştır.