Akdeniz Üniversitesi DSpace

Uluslararası seyahatlerde destinasyon ve restoran seçiminin gıda güvenliği algısı açısından incelenmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Akbulut, Ekin
dc.date.accessioned 2023-01-26T12:36:34Z
dc.date.available 2023-01-26T12:36:34Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.uri http://acikerisim.akdeniz.edu.tr/xmlui/handle/123456789/6057
dc.description.abstract Bu tez çalışmasında, turistlerin gıda güvenliği algısı ile uluslararası seyahatlerde restoran seçimi arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca turistlerin gıda güvenliği algılarında belirleyici faktörler, uluslararası seyahatlerde turistlerin restoran seçimlerinde gıda güvenliği konusunda dikkat ettikleri faktörler, uluslararası destinasyon seçiminde dikkat edilen faktörler ve gıda güvenliği açısından uluslararası seyahatlerde tercih edilen ve/veya kaçınılan destinasyonlar araştırılmıştır. Çalışmada nicel araştırma deseni tercih edilmiş ve anket yöntemi ile veriler toplanmıştır. Anket çalışması, Antalya ilinde yaşayan ve turist olarak uluslararası seyahat deneyimi olan 332 katılımcı ile Aralık 2020-Mart 2021 tarihleri arasında yüz yüze ve online olarak gerçekleştirilmiştir. Anket çalışmasından elde edilen verilerin ölçüm aralığının yapı geçerliliği ve güvenirliği test edilmiş ve normal dağılım gösterdikleri belirlenmiştir. Buna göre anket sonuçları incelendiğinde, uluslararası seyahatlerde gıda güvenliği algısı ile restoran seçimi arasında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılan korelasyon analizine göre pozitif, anlamlı ve düşük bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Gıda güvenliği algısı ölçeğine yapılan frekans analizi sonucunda ifadelerin genellikle "katılmıyorum" cevabı etrafında şekillendiği belirlenmiştir. Uluslararası seyahatlerde restoran seçiminde gıda güvenliği açısından en çok "Gıdanın Duyusal Algısı" boyutunun etkili olduğu saptanmıştır. Gıda güvenliği endişesi bakımından destinasyon seçiminde katılımcıların en çok "Avrupa Ülkelerini" tercih ederken, kaçındıkları destinasyonun "Afrika Ülkeleri" olduğu belirlenmiştir. Diğer taraftan uluslararası destinasyon seçimlerinde en çok "Sağlık/Gıda Güvenliği" faktörünün etkili olduğu saptanmıştır. en_US
dc.publisher Akdeniz Üniversitesi en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.title Uluslararası seyahatlerde destinasyon ve restoran seçiminin gıda güvenliği algısı açısından incelenmesi en_US
dc.type info:eu-repo/semantics/masterThesis en_US
dc.contributor.department Gastronomi ve Mutfak Sanatları en_US
dc.contributor.consultantID Gümüş, Bahar. en_US
dc.contributor.institute Sosyal Bilimler Enstitüsü en_US


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster