Abstract:
İkinci dünya savaşından sonra yaşanan teknolojik gelişmeler tarım sektöründe de etkisini göstermiş ve özellikle 1970'lerden sonra sentetik tarım kimyasalları konvansiyonel tarımda yoğun olarak kullanılmaya başlamıştır. Konvansiyonel tarımın olumsuz etkisini bertaraf etmek için alternatif olarak ortaya çıkan organik tarım yönteminin ise bazı eksik yönleri bulunmaktadır. Sentetik kimyasal kullanımının yasak olduğu organik tarım yönteminde ağır metallerle ilgili herhangi bir yaptırım bulunmamaktadır. Çilek taze ve işlenmiş olarak küçük-büyük birçok kişi tarafından sevilerek tüketilen bir meyve türüdür. Albion çeşidi çilek yetiştiriciliğinde kullanılan sentetik kimyasalların olumsuz etkilerinden korunmak isteyen bireyler ise bu meyveyi organik olarak tüketmektedir. Bu araştırmada organik çilek yetiştiriciliğinde ağır metal kirliliği ve ağır metallerin meyve kalite kriterleri üzerindeki etkilerini kıyaslamak amacıyla farklı istasyonlardan hasat edilen hem organik hem de konvansiyonel çilek örnekleri meyve kalite parametreleri ve ağır metal içerikleri kıyaslanarak incelenmiştir. İncelenen örneklerde ortalama meyve eni (34.93 mm), boyu (42.23 mm), ağırlığı (8,68 gr) ve suda çözünür kuru madde (SÇKM) değerleri (%8.23) organik üretilen çilekte daha yüksek çıkarken meyve sertliği (5,93 kg), pH değeri (3.50) ve ağır metal (Zn, Cu) içerikleri (sırasıyla 1.28 ve 0.41 ppm) konvansiyonel olarak üretilen meyvelerde daha yüksek bulunmuştur.