Özet:
Bu çalışmada, Antalya ilinde yaygın olarak üretimi yapılan biber bitkisine farklı düzeyde tuzlu sulama suyu uygulamaları yapılmış, bu uygulamaların bitkinin farklı dalga boylarındaki enerji kullanımına olan etkisi spektroradyometrik ölçümlerle belirlenmiştir. Çalışma, kontrollü sera ortamında ve saksı denemesi olarak yürtülmüştür. Spektroradyometrik ölçümler, elektromanyetik spektrumun 330-1075 nanometre dalga boyu aralığında gerçekleştirilmiştir. Elde edilen yansıma değerleri, mavi (450-500nm), yeşil (501-570nm) kırmızı (610-700nm) ve yakın kızılötesi (701-1075) boyu aralıklarında tasnif edilmiş ve ortalama yansıma değerleri şekline dönüştürülmüştür. Ayrıca, Normalize Edilmiş Bitki İndeksi (NDVI), Kırmızı Eşik?Red Edge (RE), Normalize Edilmiş Tuzluluk İndeksi (NDSI) ve Tuzluluk İndeksi (SI) hesaplamaları yapılmış ve elde edilen bu değerler istatistiksel yöntemlerle karşılaştırılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, biber bitkisi üzerine farklı düzeylerde uygulanan tuzlu sulama suyunun, bitkinin enerji kullanımını negatif yönde etkilediği belirlenmiştir. Yakın kızılötesi bölgede ise, her ne kadar uygulamalar arasında önemli ilişki bulunsa da, bitkinin gelişim periyodu boyunca bu bölgedeki yansıma değişimleri arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Ayrıca, hesaplanan NDVI, RE, NDSI ve SI indekslerinin biber bitkisinin tuzluluk stresinin saptanmasında daha belirleyici oldukları ortaya konulmuştur.