Akdeniz Üniversitesi DSpace

Akdeniz Bölgesi’nde örtü altı domates üretiminde kullanılan yaygın domates çeşitlerinin domates bakteriyel solgunluk ve kanser hastalık etmeni clavibacter michiganensis subsp, michiganensis’e dayanıklılık reaksiyonlarının belirlenmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Uyar, Serkan
dc.date.accessioned 2022-06-09T14:25:08Z
dc.date.available 2022-06-09T14:25:08Z
dc.date.issued 2011
dc.identifier.uri http://acikerisim.akdeniz.edu.tr/xmlui/handle/123456789/5398
dc.description.abstract Bu çalışmada, Akdeniz Bölgesi' nde örtü altında yaygın olarak yetiştirilen bazı domates çeşitlerinin bakteriyel Solgunluk ve Kanser hastalık etmeni Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis' e karşı dayanıklılık reaksiyonları belirlenmiştir. Araştırmada bitki materyali olarak Antalya İlindeki ticari domates fidesi üreten firmalardan temin edilen 93 farklı yerli domates çeşidine ait fideler kullanılmıştır. Fideler geliştirme odasında 18 saat ışıklanma süresi ile 8 hafta süresince gündüz sıcaklığı 25 0C, gece sıcaklığı ise 18 0C sıcaklıkta geliştirilmiştir. İnokulasyona hazır hale gelen bitkilere, Antalya' nın Aksu ilçesinden izole edilen Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis 10 straini (1x108 cfu/ml) petiol kesilerek insulin iğnesi ile inokule edilmiştir. Bitkiler, hastalığın düzgün seyri için geliştirme odalarına (Bitki Koruma Bölümü Kontrollü İklim Odaları) aktarılarak gündüz-gece sıcaklığı 26/18 0C' de gelişmeye bırakılmıştır. Hastalık şiddetinin belirlenmesinde Bakteriyel Solgunluk ve Kanser Hastalık etmeninin tipik simptomu olan solgunluk ölçüt alınmıştır. Hastalığa ait simptomlar 17. günden itibaren gözlenmeye başlanmıştır. Yapılan çalışmada hastalığın bitki çeşitlerindeki seyri inokulasyon sonrası 28' inci günde yapılan kontrolle 1-5 skalasına göre analizi yapılmıştır. Elde edilen veriler 1-5 skalasına göre değerlendirilmiştir. Çeşitlerin tamamında büyüme ucu öldüğü için değerlendirme skalasında 1. skala değerinde yer almıştır. Araştırma sonucuna göre test edilen 93 farklı domates çeşidinin tamamının Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis' e karşı dayanıksız olduğu tespit edilmiştir. en_US
dc.publisher Akdeniz Üniversitesi en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.title Akdeniz Bölgesi’nde örtü altı domates üretiminde kullanılan yaygın domates çeşitlerinin domates bakteriyel solgunluk ve kanser hastalık etmeni clavibacter michiganensis subsp, michiganensis’e dayanıklılık reaksiyonlarının belirlenmesi en_US
dc.type info:eu-repo/semantics/masterThesis en_US
dc.contributor.department Bitki Koruma en_US
dc.contributor.consultantID Hüseyin Basım en_US
dc.contributor.institute Fen Bilimleri Enstitüsü en_US


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster