Abstract:
Bu çalışmada, Türkiye'de turunçgiller içerisinde önemli bir yere sahip olan bergamut (Citrus bergamia) ve limon (Citrus limon Burm.cv.Kütdiken) kabuğunun uçucu yağları elde edilmiş ve bu yağlar farklı kapsülleme materyalleri ile kapsüllenerek toz formda çözünür mikrokapsüller üretilmiştir. Bu amaçla bergamut ve limon meyvelerinin kabuk kısmından (flavedo tabakası) buhar distilasyonu ile uçucu yağlar elde edilmiştir. Elde edilen bu uçucu yağlar arap zamkı ve maltodekstrin taşıyıcı madde kombinasyonları ile emülsifiye edilmiş ve bu emülsiyonlar püskürterek kurutma ünitesinde kurutularak mikrokapsüllere dönüştürülmüştür. Elde edilen mikrokapsüllerin fiziksel (nem miktarı, su aktivitesi, yığın yoğunluğu, çözünürlük, bulanıklık, ürün verimi, kapsülleme verimi) ve kimyasal (uçucu yağ bileşimi) kalite özellikleri belirlenmiştir. Ayrıca hammadde ve mikrokapsüllerdeki uçucu yağ bileşenlerinin stabilitesini belirlemek amacıyla, örnekler 20 gün boyunca oda sıcaklığında ve sabit nemde depolanmış ve depolama sonucunda örneklerdeki uçucu yağ miktarı ve kompozisyonları tekrar analiz edilmişti.Rendelenmiş bergamut ve limon kabuğundaki uçucu yağ miktarları sırasıyla 5.96 mL/100 g ve 3.83 mL/ 100 olarak tespit edilmiştir. Bergamut kabuğu uçucu yağında 29 bileşen, limon kabuğu uçucu yağında ise 27 bileşen tespit edilmiştir. Bergamut uçucu yağı mikrokapsüllerinde ürün verimi % 47.89-68.24 ve kapsülleme verimi % 54.42-72.57 arasında hesaplanmıştır. Bergamut uçucu yağı mikrokapsüllerin nem oranı % 1.91-2.83, su aktivitesi 0.120-0.145, yığın yoğunluğu 364-417 kg/m3, bulanıklık 7.29-20.97 NTU değerleri arasında değişmiştir. Limon uçucu yağı mikrokapsüllerinde ürün verimi % 46.21-55.76, kapsülleme verimi % 74.01-84.98 arasında hesaplanmıştır. Elde edilen limon uçucu yağı mikrokapsüllerin ise nem oranı %2.58-4.15 su aktivitesi 0.153-0.187, yığın yoğunluğu 382-404 kg/m3, bulanıklık 13.95-23.15 NTU değerleri arasında değişmiştir.