| dc.contributor.author | Özer, Eda | |
| dc.date.accessioned | 2022-05-23T15:21:58Z | |
| dc.date.available | 2022-05-23T15:21:58Z | |
| dc.date.issued | 2010 | |
| dc.identifier.uri | http://acikerisim.akdeniz.edu.tr/xmlui/handle/123456789/5277 | |
| dc.description.abstract | Bu çalışmada Antalya Körfezi'nden dip trolü ile avlanan Dikenli Vatoz'un sosis yapım teknolojisine uygunluğu ile besinsel bileşenlerinin tespiti ve raf ömrü araştırılmıştır. Bu amaç için 4 farklı deneme sosis grubu oluşturulmuştur. Panelistler tarafından tercih edilen bir deneme sosis grubu üzerinden raf ömrü tespiti çalışmaları devam etmiştir. Dikenli vatozun nem miktarı %75.08±0.05, ham protein miktarı%21.57±0.13, ham yağ miktarı %0.43±0.42, inorganik madde miktarı 1.47±0.22 ve pazarlanabilir verimi %47.17±5.00 olarak bulunmuştur. Oluşturulan deneme sosis grubu ve dikenli vatoz eti kıyması pH değerleri ve toplam uçucu bazik azot (TVB-N) karşılaştırıldığında gruplar arası fark önemli (P<0.05), tiyobarbütirik asit (TBA) değerleri ve Trimetilamin azot (TMA-N) değerleri gruplar arası fark önemsiz (P>0.05) bulunmuştur. Mikrobiyolojik analizlerde sıcakdumanlama işleminin mikroorganizma sayısını azalttığı tespit edilmiştir. Ancak depolama süresince mikroorganizma sayılarının arttığı belirlenmiştir. 4±1oC'de muhafaza edilen sosislerin 42. güne kadar tüketilebilir özelliğini koruduğu, 56. gün ise tüketilemez duruma geldikleri belirlenmiştir. Ancak 42. günden itibaren bu ürünlerin tüketilmemesi kanısındayız. | en_US |
| dc.publisher | Akdeniz Üniversitesi | en_US |
| dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
| dc.subject | Raja clavata, Dikenli Vatoz, sosis yapımı, kimyasal kompozisyon, raf ömrü | en_US |
| dc.title | Dikenli vatoz (Raja clavata L., 1758)’dan sosis yapımı ve kalite parametrelerinin belirlenmesi | en_US |
| dc.type | info:eu-repo/semantics/masterThesis | en_US |
| dc.contributor.department | Su Ürünleri Mühendisliği | en_US |
| dc.contributor.consultantID | Mustafa Ünlüsayın | en_US |
| dc.contributor.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | en_US |