Özet:
Yağ üreten bir fungus olan Mortierella isabellina'nın kullanıldığı bu çalışmada, farklı karbon kaynaklarının biyokütle ve mikrobiyel yağ üretimi ile yağ asitleri komposizyonu üzerine etkisi incelenmiştir. Fermentasyon işlemlerinde karbon kaynağı olarak saf haldeki arabinoz, fruktoz, galaktoz, glikoz, ksiloz, laktoz, maltoz, mannoz, sakaroz şekerleri kullanılmış, şeker çeşidine göre fermentasyonun kinetik parametreleri belirlenerek, ileride bu şekerleri içeren atıkların substrat olarak seçilmesinde önemli veriler elde edilmeye çalışılmıştır. Yürütülen çalışmalarda en yüksek yağ içeriğinin (5.44 g/L) maltoz içeren besi ortamında gelişen biyokütlelerden elde edildiği belirlenmiştir. En yüksek γ-Linolenik asit (GLA) oranına (%8.04) mannozun kullanıldığı fermentasyon sonucu ulaşılmıştır. Çalışmalarda en düşük biyokütle yağ içeriğinin (0.27 g/L) sakaroz içeren besi ortamında gelişen biyokütlelerden elde edildiği saptanırken, en düşük GLA içeriğine (%3.56) arobinozun kullanıldığı fermentasyon sonucu ulaşılmıştır. Sonuç olarak, farklı verim değerlerine sahip olmalarına karşın tez çalışmasında kullanılan bütün şekerlerin Mortierella isabellina ile GLA üretiminde değerlendirilebileceği görülmüştür.