Akdeniz Üniversitesi DSpace

Antalya bölgesinde bulunan turizm konaklama tesislerinde gıdaların mikrobiyolojik kalitesinin incelenmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Bıçakçı, Samiye İlknur
dc.date.accessioned 2021-07-26T11:28:07Z
dc.date.available 2021-07-26T11:28:07Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.uri http://acikerisim.akdeniz.edu.tr/xmlui/handle/123456789/3734
dc.description.abstract Bu çalışma Antalya'da bulunan turizm konaklama tesislerinden alınan gıda numunelerinin mikrobiyolojik kalitesinin incelenmesi ve sonuçların değerlendirilmesi amacı ile yapılmıştır. Bu amaçla araştırma kapsamında Antalya'nın Kemer, Manavgat, Alanya, Belek ilçelerinde bulunan toplam 15 turizm konaklama tesisinde, müşterilerin tüketimine sunulan 1350 gıdanın mikrobiyolojik analizi yapılmıştır. Araştırmada incelenen numuneler Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği Ek-1 kısmına göre; Escherichia coli, E. coli (EMS yöntemi), Salmonella spp., Listeria monocytogenes, Maya-Küf, Koliform, Koagulaz pozitif stafilokoklar, E.coli O157, Bacillus cereus bakterileri yönünden incelenmiştir. B. cereus sayımı TS EN ISO 7932, E. coli sayımı TS ISO 16649-2, E.coli (EMS yöntemi) TS EN ISO 16649-3, Koliform TS ISO 4832, Koagulaz pozitif stafilokoklar TS 6582-1 EN ISO 6888-1, Maya-Küf TS ISO 21527-2 metotları ile analize alınmış; sonuçlar kantitatif olarak verilmiştir. Listeria monocytogenes TS EN ISO 11290-1/A1, Salmonella spp. TS EN ISO 6579-1, E. coli O157 TS EN ISO 16654 metotları ile analize alınmış; sonuçlar kalitatif olarak verilmiştir. Gıdaların ürün gruplarına göre; 2 adedinde (%1,36) B. cereus, 173 adedinde (%27,86) E. coli, 27 adedinde (%23,28) E. coli (EMS), 2 adedinde (%16,64) E. coli O157, 34 adedinde (%17,65) koliform bakterilere, 39 adedinde (%23,78) Koagulaz pozitif stafilokok, 44 adedinde (%36,36) küf, 33 adedinde (%27,27) maya ve 1 adedinde (%11,11) Salmonella spp. saptanmıştır. Numunelerde Listeria monocytogenes' e hiç rastlanmamıştır. Araştırmada, 1350 gıda numunesinin 237'si Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği Ek-1'de belirtilen limit değerlerin üstünde; 71 adedi ise limit değerler içinde saptanmıştır. Sonuç olarak, analize alınan numunelerde limit değerlerinin içinde ve üzerinde olan örnekler tüketim açısından risk teşkil etmektedir. Bu yüzden turizm konaklama tesislerinde gıdaların daha güvenilir ve hijyenik olabilmesi için gerekli düzeltici ve önleyici faaliyetlerin yapılması gerekmektedir. en_US
dc.publisher Akdeniz Üniversitesi en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.title Antalya bölgesinde bulunan turizm konaklama tesislerinde gıdaların mikrobiyolojik kalitesinin incelenmesi en_US
dc.type info:eu-repo/semantics/masterThesis en_US
dc.contributor.department Gıda Mühendisliği en_US
dc.contributor.consultantID İbrahim Yıldırım en_US
dc.contributor.institute Fen Bilimleri Enstitüsü en_US


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster