Akdeniz Üniversitesi DSpace

Dondurulmuş gıda üreten bir işletmede enerji, ekserji ve eksergoekonomik analiz yöntemlerinin uygulanması

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Alta, Zeliha Deniz
dc.date.accessioned 2020-12-17T07:20:18Z
dc.date.available 2020-12-17T07:20:18Z
dc.date.issued 2015
dc.identifier.uri http://acikerisim.akdeniz.edu.tr:8080/xmlui/handle/123456789/2451
dc.description.abstract Bu çalısmada, bir isletmenin dondurulmus mısır üretim prosesi enerjetik, ekserjetik ve eksergoekonomik açıdan incelenmistir. Her üretim ünitesinin giris ve çıkıslarındaki tersinmezliklerin hesaplanması ile prosesteki enerji tasarruf olanaklarının belirlenmesi ve bu noktalarda yapılabilecek iyilestirmelerin tespit edilmesi hedeflenmistir. Analizlerin sonuçlarına göre, en düsük enerji verimi bireysel hızlı dondurma (BHD) (%40.17) isleminde, en düsük ekserji verimi ise mısır taneleme (%0.87) makinesinde görülmüstür. Makinelerin en yüksek iyilestirme potansiyelleri ise 643.71 MJ/h ile blansöre, 150.73 MJ/h ile BHD'e aittir. Eksergoekonomik analiz değerleri neticesinde, ekserji maliyetinde en yüksek değer 90.48 TL/h ile blansör çıkısındaki haslanmıs tane mısırda görülmektedir. Bunu blansördeki toplam enerji girdisi (81.48 TL/h) ve BHD'den çıkan dondurulmus mısır ürünü (65.53 TL/h) takip etmektedir. Bu çalısmada, iyilestirme yapılacak makinelerde öncelik sıralamasının iyilestirme potansiyel değerlerine göre belirlenmesi önerilmektedir. en_US
dc.publisher Akdeniz Üniversitesi en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.title Dondurulmuş gıda üreten bir işletmede enerji, ekserji ve eksergoekonomik analiz yöntemlerinin uygulanması en_US
dc.type info:eu-repo/semantics/doctoralThesis en_US
dc.contributor.department Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği en_US
dc.contributor.consultantID Can Ertekin en_US
dc.contributor.institute Fen Bilimleri Enstitüsü en_US


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster