Akdeniz Üniversitesi DSpace

Farklı yetiştirme ortamları ve dezenfeksiyon uygulamalarının kayın mantarı (Pleurotus osteatus) üretiminde verimliliğe etkisi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Kurtcephe, Hatice
dc.date.accessioned 2020-11-24T17:20:14Z
dc.date.available 2020-11-24T17:20:14Z
dc.date.issued 2013
dc.identifier.uri http://acikerisim.akdeniz.edu.tr:8080/xmlui/handle/123456789/2256
dc.description.abstract Bu çalışmada, farklı yetiştirme ortamları ile birlikte farklı dezenfeksiyon uygulamalarının kayın mantarı (Pleurotus ostreatus) yetiştiriciliğinde verime ve kaliteye olan etkisi araştırılmıştır. Araştırma Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Arazisinde bulunan kültür mantarı yetiştiriciliği için uygun üretim odasında Ocak - Mayıs 2013 döneminde yürütülmüştür. Substrat olarak buğday sapı + kepek (2:1), buğday sapı + kepek + keçiboynuzu küspesi (2:1:0.5), buğday sapı + kepek + keçiboynuzu küspesi (2:1:1) kullanılmıştır. Bu ortamlar %1, %2 ve %3 oranında sodyum hipoklorit içeren suyla muamele edilmiş, kontrol uygulaması ise otoklav ile sterilize edilmiştir. Yapılan çalışmada, misel gelişim hızı, toplam verim, biyolojik etkinlik oranı ve diğer pomolojik özellikler incelenmiştir. En hızlı misel gelişimi (35 gün), en yüksek toplam verim (154.24 g/ kg torba) ve en iyi biyolojik verim (%69.70) otoklavlanmış buğday sapı: kepek (2:1) ortamından elde edilmiştir. Kayın mantarının pomolojik özellikleri arasında şapka çapı ve sap uzunluğu değerleri yine en iyi kontrol (7.42 cm ve 2.66 cm) ortamından elde edilirken ortama keçiboynuzu küspesinin ilave edilmesi şapka enini ve boyunu arttırmış, meyve sap kısmını kalınlaştırmıştır. Sodyum hipoklorit uygulanan ortamlarda yaklaşık %50 oranında misel gelişimi sağlanmış ancak %1 sodyum hipoklorit uygulaması dışında diğer konsantrasyonlardan ürün elde edilememiştir. en_US
dc.publisher Akdeniz Üniversitesi en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.title Farklı yetiştirme ortamları ve dezenfeksiyon uygulamalarının kayın mantarı (Pleurotus osteatus) üretiminde verimliliğe etkisi en_US
dc.type info:eu-repo/semantics/masterThesis en_US
dc.contributor.department Bahçe Bitkileri en_US
dc.contributor.consultantID Ersin Polat en_US
dc.contributor.institute Fen Bilimleri Enstitüsü en_US


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster