Özet:
Açık alanda ard arda 2 yıl ve 4 farklı yetiştiricilik dönemini kapsayan çalışmada; yanmış ahır gübresi (AG), vermikompost (VC), leonardit (L)'in tekli ve farklı karışımları ve kimyasal gübre uygulaması ile brokkoli ve havuç bitkilerinin yetiştiriciliği yapılmıştır. Topraklarda pH, EC, organik madde (OM), makro (toplam N, alınabilir P, değişebilir K, Ca, Mg) ve mikro element (alınabilir Fe, Mn, Zn ve Cu) içerikleri; bitkilerin tüketilen kısımlarında ise makro (N, P, K, Ca, Mg, S) ve mikro element (Fe, Mn, Zn, Cu, B) içerikleri, vitamin C ve nitrat içeriği, antioksidan aktiviteleri, fiziksel gelişimleri ve verimleri incelenmiştir. Toprak analiz sonuçlarına göre, toprak pH'ı, EC'si ve OM bakımından %50 AG + %50 L uygulaması; makro element içerikleri bakımından %50 VC + %50 AG uygulaması ve mikro element içerikleri bakımından %50 L + %50 VC uygulaması her iki bitki için en iyi sonuçları vermiştir. Brokkoli'de vitamin C ve nitrat içeriği için %50 VC + %50 AG uygulaması havuçta ise %33 AG + %33 VC + %33 L uygulaması, antioksidan aktiviteleri için ise brokoli'de %100 AG ve havuç'ta %100 VC uygulamaları en etkin uygulamalar olmuşlardır. Bitkilerin makro element içerikleri her iki bitki içinde %50 VC + %50 AG, mikro element içerikleri brokoli'de %50 L + %50 VC ve havuç'ta ise %50 VC + %50 AG uygulamaları en etkili uygulamalar olmuşlardır. Bitki gelişimi ve verim her iki bitkide de kimyasal gübrelemede en iyi sonuçları vermiş ancak %50 VC + %50 AG uygulamasının organik uygulamalar içerisinde oldukça etkili olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak %50 VC + %50 AG'nin her iki bitkide başarı ile kullanılabileceği ve kimyasal gübrelemeye yaklaşabilecek potansiyelde olduğu belirlenmiştir.