dc.description.abstract |
Bu çalışmada, Burdur-Bucak yöresinde yaygın olarak yetiştirilen, Starking Delicious ve Golden Delicious elmalarının muhafazası üzerine farklı derim zamanlarının ve Semperfresh olarak adlandırılan anti transpirant bir maddenin etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla Starking Delicious elmaları 3 farklı zamanda, Golden Delicious elmaları ise 2 farklı zamanda deri lmiştir. Daha sonra meyveler iki guruba ayrılmıştır. Birinci gurup meyveler % l'lik Semperfresh çözeltisi ile muamele edilmiştir. Daha sonra tüm meyveler Akdeniz üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü soğuk hava depolarında +1°C sıcaklık ve % 85-90 oransal nemde muhafaza edilmişlerdir. Muhafaza periyodu süresince, ağırlık kayıpları, suda çözünebilir kuru madde miktarı, titre edilebilir asitlik ve meyve eti sertliği incelenmiştir. Aynı zamanda belirli aralıklarla alman meyve örneklerinde fungal etmenlerin neden olduğu bozulmalar da saptanmıştır. Araştırma sonuçları, optimal derim zamanı olarak Starking Delicious için 24.09.1991, Golden Delicious için ise 14. 10. 1991 tarihleri en uygun sonuçları vermiştir. Diğer yandan, Semperfresh uygulaması her iki çeşit için de muhafaza süresini olumlu yönde etkilemiştir. |
en_US |