Akdeniz Üniversitesi DSpace

Türkiye ekonomisinde buğday ve buğday türevlerinin analizi

Show simple item record

dc.contributor.author Akay, Ali Şevki
dc.date.accessioned 2020-09-30T10:50:14Z
dc.date.available 2020-09-30T10:50:14Z
dc.date.issued 2005
dc.identifier.uri http://acikerisim.akdeniz.edu.tr:8080/xmlui/handle/123456789/1557
dc.description.abstract Türkiye Cumhuriyeti Devleti, buğdayın anavatanı olarak kabul edilen Anadolutoprakları üzerine kurulu bir ülkedir. Tarihi boyunca buğday konusunda kendine yeterliolabilmiştir. Özellikle 1950-1990 yılları arasında ülkenin buğday arzı bazı kötü yıllar dışındaartan bir eğilim sergilemiştir. O dönemlerde dünya tarımında yaşanan teknolojik devrimleremükemmel zirai ar-ge kadroları sayesinde ayak uydurup buğday üretimini arttıran Türkiye'de,1990'lı yıllara gelindiğinde artış eğilimi yerini bir durağanlığa bırakmıştır ki birkaç iyi yıldışında neredeyse aynı düzeyde buğday üretimi yaşanmıştır.Buğday üretiminde yaşanan bu durağanlığa karşın ülke nüfusu hızla artmaya devametmiştir. Bununla birlikte kişi başına düşen buğday tüketimi de sabit bir eğrideseyretmektedir. Teknolojik devrim dönemlerinde geliştirilen yüksek vasıflı tohumkullanımının o tarihlerden sonra yeterince yaygınlaştırılıp geliştirilmediği için hem verimliktehem de kalitede büyük sorunlar yaşanmaya başlanmış, ithalat miktarları gözle görülür birbiçimde artış göstermiştir.Günümüzde yaşanan bu durum gelecek için endişe vermektedir. Zira nüfus artışımızdevam etmekte fakat gıda sanayinin çok önemli bir hammaddesi olan buğday arzı yurt içiüretimle karşılanamamaktadır. Dış borçlarımızın her geçen gün arttığı bu dönemde ithalattabuğday için ayrılan pay de giderek artmakta olup belki de gelecekte çok önemli sıkıntılaraneden olacaktır. Doğaldır ki makro boyutlardaki bu sıkıntı ülke vatandaşlarının mikroboyutlardaki bireysel ekonomilerini de etkileyecektir. Son yıllarda ülke gündeminin önemlibir maddesi olan vatandaşların gelir sıkıntısı, tüketiminden vazgeçemeyecekleri un, ekmek,makarna ve diğer buğdaydan mamul maddelerin üretim maliyetlerini yükselmesi ile belki dedaha vahim bir hal alacaktır.Bu çalışma, sürekli artış gösteren buğday talebi nedeniyle gelecekte yaşanmasımuhtemel bir arz sıkıntısı ile karşı karşıya kalınabileceği düşüncesinden hareketle busıkıntının ne denli ciddi olabileceğini incelemek ve giderilmesi için alınabilecek önlemleribelirleyebilmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. en_US
dc.publisher Akdeniz Üniversitesi en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.title Türkiye ekonomisinde buğday ve buğday türevlerinin analizi en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department İktisat en_US
dc.contributor.consultantID Yavuz Tekelioğlu en_US
dc.contributor.institute Sosyal Bilimler Enstitüsü en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account