Akdeniz Üniversitesi DSpace

Bazı sebze tohumlarının fiziko-mekanik özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Sevim, Tuğba
dc.date.accessioned 2020-09-24T13:28:03Z
dc.date.available 2020-09-24T13:28:03Z
dc.date.issued 2006
dc.identifier.uri http://acikerisim.akdeniz.edu.tr:8080/xmlui/handle/123456789/1450
dc.description.abstract Bu araştırmada, ülkemizde açık alan sebze yetiştiriciliğinde yaygın olarak üretilen bakla (Lara çeşidi), bezelye (ütrillo çeşidi), domates (Falcon çeşidi), fasulye (Gina çeşidi), havuç (Nantes çeşidi), hıyar (Beit Alpha çeşidi), kabak (Sakız Kabağı çeşidi), karpuz (Crimson Sweet çeşidi), kavun (Altınbaş çeşidi) ve soğan (Texas Early Grano çeşidi) olmak üzere toplam 10 çeşit sebze tohumunun 4 farklı nem içeriğinde fiziko-mekanik özellikleri belirlenmiştir. Çalışma kapsamında; nem içeriği değişiminin tohumların fiziksel, aerodinamik ve mekanik özellikleri üzerindeki etkileri araştırılmış ve sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, tohumların nem içeriğinin artışıyla uzunluk, genişlik, kalınlık, geometrik ortalama çap, küresellik, hacim, tek tane hacim ağırlığı, yüzey alam, izdüşüm alanı, ağırlık, bin dane ağırlığı, porozite, doğal yığılma açısı değerlerinde artışların olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, nem içeriğinin artması ile tohumların kritik hız ve sürtünme katsayılarının da arttığı, buna karşın, kırılma direnci değerlerinde azalma olduğu saptanmıştır. en_US
dc.publisher Akdeniz Üniversitesi en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/closedAccess en_US
dc.subject Fiziko-mekanik özellikler, sebze tohumlan en_US
dc.title Bazı sebze tohumlarının fiziko-mekanik özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Tarım Makinaları en_US
dc.contributor.consultantID İbrahim Akıncı en_US
dc.contributor.institute Fen Bilimleri Enstitüsü en_US


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster