Akdeniz Üniversitesi DSpace

Antalya yöresi ballarında polen analizi

Show simple item record

dc.contributor.author Silici, Sibel
dc.date.accessioned 2020-06-17T09:34:48Z
dc.date.available 2020-06-17T09:34:48Z
dc.date.issued 1995
dc.identifier.uri http://localhost:8080/xmlui/handle/123456789/113
dc.description.abstract Çalışma alanı olarak Antalya il ve ilçe sınırları içinde 25 farklı istasyon seçildi. Ballar Kemer, Kumluca, Finike, Demre, Kaş, Serik, Manavgat, Alanya, Korkuteli, Akseki, Elmalı ilçeleri ile Antalya merkezine bağlı Saklıkent ve Çakırlar yörelerinden alındı. Bunlar üzerinde polen analizleri yapılarak dominant, sekonder, minör ve eser oranda bulunan polenler saptandı. Bal örneklerimizde 10 gram baldaki toplam polen sayısı 61 ile 218626 arasında değişti. Herbir bal örneğindeki farklı taksonlara ait polen çeşidi sayısı 14 ile 38 arasında bulundu. Bal örneklerinde polen sayısı bakımından en zengin olan faıuilyalar Apiaceae, Asteraceae, Fabaceae, Lamiaceae, JRosaceae'dir. Polen çeşitliliğinin fazla olmasının nedeni, örnek toplanan alanların birbirinden farklı coğrafik konuma ve farklı iklim özelliklerine ve bu yüzden de zengin bir bitki örtüsüne sahip olmasıdır. Aplaceae familyasına ait türler Elmalı, Korkuteli, Demre, Akseki ilçelerinden alınan 5 örnekte dominanttır. Raphamıs xaphanistrum Elmalı ve Kaş ilçelerinden alınan ballarda, Cxxslum ve Eucalyptus Manavgat ilçesi ballarında Plantago Gündoğmuş, Dlmus'ta Alanya ilçesinden alınan bal örneğinde dominant oranda tesbit edilmiştir. Çalışmamız sonucunda Elmalı, Korkuteli, Akseki, Saklıkent gibi yüksek rakıma sahip yerlerden alınan bal örneklerinde Astragalus, Thymus, Mentha ve Aplaceae taksonlarma ait polenlerin daha fazla bulunmuş, Fraxinus polenleri de gözlenmiştir. Bu durum yayla ballarının ayırdedilmesinde önemli bir göstergedir. Yayla ballarında bu taksonlara ait polenlerin bulunuşu, yayla ballarına sahil ballarına göre farklı renk, tat ve koku vermektedir. Kaş, Kumluca, Finike, Kemer, Serik, Manavgat, Alanya gibi sahil bölgelerinden alınan ballar ise özellikle Citrus, 65Sarcopoterium splnosum, Prunus, Fxcus, Sallx, Arbutus andxachne ve Lonlcera. taksonlarma ait polenlerin bulunması ile karakterize olmaktadır. Antalya'da yaygın olarak bulunan Citrus türlerinin baldaki polen frekansına yansıması Antalya' nm narenciye balı üretiminde önemli bir yeri olduğunu göstermektedir. Ayrıca yöresel bir temelde bal florasını test etmenin, değişik yörelerden alınan bal örnekleri arasındaki farklılığı belirlemek açısından önemli olduğu vurgulanmıştır. en_US
dc.publisher Akdeniz Üniversitesi en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/closedAccess en_US
dc.title Antalya yöresi ballarında polen analizi en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Biyoloji en_US
dc.contributor.consultantID Mustafa Gökçeoğlu en_US
dc.contributor.institute Fen Bilimleri Enstitüsü en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account