Abstract:
Bu çalışmada, Antalya yöresinde yetiştirilen Mileda Fİ ve Munica Fİ patlıcan çeşitlerinin soğukta ve kontrollü atmosferde muhafaza olanakları araştırılmıştır. Bu amaçla yürütülen denemeler 1997-1998 yetiştirme sezonunda gerçekleştirilmiştir. Optimal derim zamanında derilen meyveler derimden sonra dört gruba ayrılmıştır. Birinci grup meyveler delikli polietilen (PE) torbalar içerisinde, ikinci grup meyveler NaCl içeren deliksiz PE torbalar içerisinde, üçüncü grup meyveler streç filme sarılarak ambalajlanmış olarak, dördüncü gruptaki meyveler ise hiçbir uygulama yapılmadan kontrol grubu olarak denemeye alınmıştır. Değişik derim sonrası uygulamalarından sonra meyveler 8° ve 10°C sıcaklıkta soğukta ve 10°C sıcaklıkta kontrollü atmosferde muhafazaya alınmıştır. Kontrollü atmosferde her iki patlıcan çeşidinde de %3C02:%302; %5C02:%302 ve %7C02:%302 olmak üzere üç farklı atmosfer bileşimi denenmiştir. Muhafaza periyodu süresince değişik muhafaza ortam ve koşullarından belirli aralıklarla alınan meyve örneklerinde çeşitli fiziksel ve kimyasal analizler yapılmış, ortaya çıkan mantarsal ve fizyolojik nedenli bozulmaların miktarı belirlenmiştir. Ayrıca meyvelerin solunum hızında meydana gelen değişmeler de incelenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar, her iki patlıcan çeşidi için 8°C sıcaklık, %90- 95 oransal nem ve streç film ile sarma uygulamasının en uygun soğukta depolama koşulu olduğunu göstermiştir. Kontrollü atmosferde muhafaza da ise 10°C sıcaklık ve %7C02:%302 konsantrasyonu en uygun kontrollü atmosferde muhafaza koşulu olarak saptanmıştır. Bu koşullar altında denenmeye alınan her iki patlıcan çeşidi soğukta 18 gün, kontrollü atmosferde ise 33 gün süreyle başarılı bir biçimde depolanabilmiştir.