Akdeniz Üniversitesi DSpace

Antalya piyasasında satılan dondurmaların hijyenik kalitesi ve kimyasal özellikleri

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Şatır, Gülçin
dc.date.accessioned 2020-08-04T11:48:29Z
dc.date.available 2020-08-04T11:48:29Z
dc.date.issued 1998
dc.identifier.uri http://localhost:8080/xmlui/handle/123456789/879
dc.description.abstract Bu çalışmada, 69 adet dondurma örneğinde bulunan toplam canlı, koliform grubu bakteri ve gıda zehirlenmesine sebep olabilecek Escherichia coli ve Staphylococcus aureus bakterileri ile maya-küf sayıları tespit edilmiş, ayrıca dondurmaların kimyasal bileşimi belirlenmiştir. Araştırmada incelenen dondurmaların %49.27' sinin TS 4265 Dondurma Standardında belirtilen toplam bakteri sayışım aştığı, %88.40'ında koliform bakteri, %69.56'sında Escherichia coli ve %49.27'sinde Staphylococcus aureus bakterilerinin bulunduğu saptanmıştır. Ayrıca örneklerin tamamında çok fazla sayıda maya-küf bulunduğu belirlenmiştir. Dondurma örneklerindeki ortalama değerler kurumadde %32.07, yağ %2.2, toplam şeker %27.15, indirgen şeker %4.70, sakkaroz %22.73 ve hacim genişlemesi %73.47 olarak bulunmuştur. Araştırma sonucu elde edilen veriler değerlendirildiğinde, incelenen dondurma örneklerinin genellikle hijyenik kalitelerinin istenilen düzeyde olmadığı, üretimde ilkel ve hijyenik olmayan yöntemler kullanıldığı ve bu yüzden de dondurmaların halk sağlığı açısından potansiyel bir tehlike oluşturabileceği tespit edilmiştir. en_US
dc.publisher Akdeniz Üniversitesi en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/closedAccess en_US
dc.subject Dondurma, mikrobiyolojik özellik, kimyasal kalite en_US
dc.title Antalya piyasasında satılan dondurmaların hijyenik kalitesi ve kimyasal özellikleri en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Gıda Mühendisliği en_US
dc.contributor.consultantID Hasan Yaygın en_US
dc.contributor.institute Fen Bilimleri Enstitüsü en_US


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster