Akdeniz Üniversitesi DSpace

Hint inciri (opuntia ficusindica) meyvesinin in vitro antibakteriyel ve antioksidan aktivitesinin araştırılması

Show simple item record

dc.contributor.author Kalaycı, Zeynep
dc.date.accessioned 2023-03-27T14:47:31Z
dc.date.available 2023-03-27T14:47:31Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.uri http://acikerisim.akdeniz.edu.tr/xmlui/handle/123456789/6592
dc.description.abstract Amaç: Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'ne göre; meyve, sebze ve posa tüketimini artırmak, bulaşıcı olmayan hastalık riskini azaltmak için kilit rol oynayan yaşam tarzı değişiklikleridir. Tıbbi amaçlı kullanılan bitkilerden olan Hint inciri (Opuntia ficus indica) bitkisi, özellikle Akdeniz ikliminin görüldüğü ülkelerde faydalı özellikleri ile bilinmektedir. Bu çalışmada, Hint inciri meyvesinin içerdiği bazı biyoaktif bileşiklerin, antioksidan ve antibakteriyel aktivitesinin belirlenmesi ve literatüre yeni bilgiler kazandırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmamızda, Hint inciri meyvesinin, toplam fenolik bileşikler, flavonoidler ve antioksidan aktivitesi, spektrofotometrik yöntemle, C vitamini ve E vitamini içeriği kromatografik yöntemle analiz edilmiştir. Antibakteriyel aktivite tayininde metanol, etanol ve su ekstraktları kullanılmış ve sıvı mikrodilüsyon yöntemiyle analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda analiz ettiğimiz Hint inciri meyvesinin toplam fenolik bileşik içeriği 57.01 mg Gallik asit eşdeğeri/100 g yaş örnek, toplam flavonoid bileşikler içeriği 22.92 mg Kateşin eşdeğeri/100 g yaş örnek, Kaempferol -3-O-β-rutinoside flavonoid içeriği 1,671 mg/kg yaş örnek olarak bulundu. C vitamini içeriği, 23.84 mg L-Askorbik asit/100 g yaş örnek olarak bulunurken; E vitamini içeriği 1.01 mg α-Tokoferol/100 g yaş örnek olarak bulundu. Meyvenin antioksidan aktivitesi 25.80 mg Trolox eşdeğeri/100 g yaş örnek olarak bulundu. Su ekstraktı, kullanılan bakteri suşlarına karşı antibakteriyel aktivite göstermedi. Metanol ekstraktı, Enterococcus Faecalis, Escherichia coli ve Staphylococcus aureus izolatların karşı; etanol ekstraktı, Enterococcus faecalis ve Staphylococcus aureus'a karşı antibakteriyel aktivite gösterdi. Sonuç: Hint inciri, yüksek polifenol içeriği nedeniyle; antioksidan, antiinflamatuar ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Hint incirinin ülkemizde de, gıda ve ilaç sektöründe kullanımı teşvik edilmelidir. Hint inciri meyvesinin günlük diyette tüketimi artırılmalı ve yaygınlaştırılmalıdır. en_US
dc.publisher Akdeniz Üniversitesi en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject hint inciri, antioksidan, fenolik bileşik, flavonoid, antibakteriyel en_US
dc.title Hint inciri (opuntia ficusindica) meyvesinin in vitro antibakteriyel ve antioksidan aktivitesinin araştırılması en_US
dc.type info:eu-repo/semantics/masterThesis en_US
dc.contributor.department Beslenme ve Diyetetik en_US
dc.contributor.consultantID Çoban, Ahmet Yılmaz. en_US
dc.contributor.institute Sağlık Bilimleri Enstitüsü en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account