Akdeniz Üniversitesi DSpace

Siyah meyveli mersin (Myrtus communis L.)'de giberellik asit uygulamalarının çekirdeksizlik ve meyve kalitesi üzerine etkileri

Show simple item record

dc.contributor.author Alım, Esra
dc.date.accessioned 2022-12-09T11:18:51Z
dc.date.available 2022-12-09T11:18:51Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.uri http://acikerisim.akdeniz.edu.tr/xmlui/handle/123456789/5866
dc.description.abstract Bu çalışmada, siyah meyveli mersinde (Yakup tipi) gibberellik asit (GA3) uygulamalarının çekirdeksiz meyve üretimi ve meyve kalitesi üzerine etkileri araştırılmıştır. Çalışma, 2016-2018 yılları arasında Antalya'da yürütülmüştür. Çiçeklenmenin farklı aşamalarında 100 ppm GA3 ağaçların tamamına uygulanmıştır. Kontrol grubunda ise sadece saf su kullanılmıştır. Proje kapsamında uygulamalardan elde edilen meyvelerin pomolojik analizleri ile toplam fenolik madde, flavonoid madde ve antioksidan aktivite analizleri (ABTS) yapılmıştır. Çalışmada, ayrıca GA3'in meyve dökümü, ağaç başı verimi, çiçek tomurcuğu oluşumu ve dişicik borusunda polen tüpü gelişimi üzerindeki etkileri de belirlenmiştir. Araştırma sonucunda GA3 uygulamalarının tamamı çekirdek sayısını, 1., 2., 3. ve 6. uygulamalar ise meyve ağırlığını azaltmıştır. Kontrol grubunda 9.95 adet olan çekirdek sayısı 2. ve 3. uygulamalarda sırasıyla; 3.21 ve 2.35 adet'e düşmüştür. Ayrıca 3. uygulama, meyvelerin toplam çekirdek ağırlığının 96.70 mg'dan 28.12 mg'a, meyve başına çekirdek oranının ise %14.99'dan %5.32'ye düşmesine neden olmuştur. Çalışmada, GA3 uygulamalarının polen çimlenmesini ve polen tüpü gelişimini engelleyerek çekirdek sayısını azalttığı belirlenmiştir. GA3 uygulamaları ertesi yılın çiçek tomurcuk oluşum oranını etkilememiştir. Ancak, meyve döküm oranını arttırmış, ağaç başı verimi ise azaltmıştır. Ayrıca, uygulamalar meyvelerin toplam fenolik madde ve antioksidan aktivite miktarlarının da düşmesine neden olmuştur. Çalışmada, 2. uygulama kuersetin, epikateşin, mirisetin ve benzoik asit içeriklerinde artışa neden olmuştur. Ayrıca, 2. ve 3. uygulamaları gallik asit, kampferol ve rutin içeriklerini arttırmıştır. en_US
dc.publisher Akdeniz Üniversitesi en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.title Siyah meyveli mersin (Myrtus communis L.)'de giberellik asit uygulamalarının çekirdeksizlik ve meyve kalitesi üzerine etkileri en_US
dc.type info:eu-repo/semantics/doctoralThesis en_US
dc.contributor.department Bahçe Bitkileri en_US
dc.contributor.consultantID Uzun, Halil İbrahim. en_US
dc.contributor.institute Fen Bilimleri Enstitüsü en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account