dc.contributor.author |
Öğüt, Ceren Serçe |
|
dc.date.accessioned |
2022-10-20T15:54:49Z |
|
dc.date.available |
2022-10-20T15:54:49Z |
|
dc.date.issued |
2020 |
|
dc.identifier.uri |
http://acikerisim.akdeniz.edu.tr/xmlui/handle/123456789/5714 |
|
dc.description.abstract |
Solanaceae familyasında yer alan biber (Capsicum annuum), dünyada ve ülkemizde üretim alanı ve miktarı bakımından ikinci sırada yer alan sebze türüdür. Örtü altı biber üretiminin en fazla olduğu Antalya ili ve çevresinde son zamanlarda Pepper vein yellows virus (PeVYV) enfeksiyonuna sıkça belirlenmiştir. Bu tez çalışmasında PeVYV'nin moleküler karakterizasyonu yapılarak nükleik asit dizilimleri ve protein düzeyi belirlenmiştir. 2019-2020 yılları arasında Antalya ilinde simptomatolojik olarak tespit edilmiş olan PeVYV cins ve tür bazındaki primerler ile RT-PCR çalışmaları yapılmıştır. PeVYV'nin genom primerleri kullanılarak tüm genom dizilemesi elde edilmiştir. Biber bitkilerinden alınan virionlar geçirimli elektron mikroskobu ile incelenmiştir ve 25 nm'lik küresel parçacıklar fotoğraflanmıştır. Biyoinformatik çalışmalar sonucunda PeVYVAnt01 izolatının, %95 oranında benzer bulunduğu Yunanistan'dan kaydedilen biber izolatı ve İtalya'dan kaydedilen biber izolatı ile aynı grupta yer aldığı tespit edilmiştir. |
en_US |
dc.publisher |
Akdeniz Üniversitesi |
en_US |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
en_US |
dc.title |
Pepper Vein Virus (PeVYV)'ün tüm genom dizilemesi ve moleküler karakterizasyonu |
en_US |
dc.type |
info:eu-repo/semantics/masterThesis |
en_US |
dc.contributor.department |
Bitki Koruma |
en_US |
dc.contributor.consultantID |
Fidan, Hakan. |
en_US |
dc.contributor.institute |
Fen Bilimleri Enstitüsü |
en_US |