Akdeniz Üniversitesi DSpace

Antalya ili civarındaki bazı alabalık çiftliklerinden Lactococcus Garvieae'nin izolasyonu

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Altan, Erbülent
dc.date.accessioned 2022-10-03T12:29:03Z
dc.date.available 2022-10-03T12:29:03Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.uri http://acikerisim.akdeniz.edu.tr/xmlui/handle/123456789/5619
dc.description.abstract Bu çalışmanın amacı Antalyadaki bazı gokkuşağı alabalıkları işletmelerindeki hasta balıklardan izole edilen Lactococcus garvieae suşlarının tanımlanmasıdır. Çalışmada ayrıca suşların antibiyotik duyarlılığı ile Çoklu Antibiyotik Direnç (ÇAD) indeks değerleri de çalışılmıştır. Bu amaçla 2018 yılının Haziran ile Eylül ayları arasında Kemer, Korkuteli, Manavgat ve Akseki deki alabalık işletmelerine gidilmiştir. İşletmelerdeki havuz suyu sıcaklığı 8 °C'den 21 °C'ye kadar değişmiştir. Çalışmada vücut ağırlıkları 180 gramdan 350 grama kadar olan toplam 30 adet örneği kullanılmıştır. Laktokokkozisden etkilenen balıklarda durgunluk, iştahsızlık, deri renginde koyulaşma, tek ya da iki taraflı ekzoftalmus, opaklaşma ve hemoraji gözlenmiştir. Nekropside, iç organlarda kanama, dalağın büyümesi ve koyulaşması, karaciğerde kanama ve asites tespit edilmiştir. Hasta balıkların karaciğer, dalak ve böbreklerinden alınan örnekler Beyin Kalp İnfuzyon Agar (BHIA)'a inoküle edilmiştir. Ekimli Petri kutuları 25 ± 2 °C de 72 saat süre ile inkübe edilmiştir. İnkübasyon sonrası, izole edilen bakteri suşlarına fenotipik ve moleküler tanı teknikleri uygunlamış ve 75 suş Lactococcus garvieae olarak tanımlanmıştır. Antibiyogram test sonuçlarına göre suşların hepsinin ampisiline dirençli olduğu bulunmuştur. Suşların ampisilin dışında diğer antibiyotiklere karşı duyarlılık ve direnç durumları değişiklik göstermiştir. Suşların Çoklu Antibiyotik Direnç (ÇAD) indeks değerleri sırasıyla 0,22; 0,33 ve 0,44 olarak bulunmuştur. en_US
dc.publisher Akdeniz Üniversitesi en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.title Antalya ili civarındaki bazı alabalık çiftliklerinden Lactococcus Garvieae'nin izolasyonu en_US
dc.type info:eu-repo/semantics/masterThesis en_US
dc.contributor.department Su Ürünleri Mühendisliği en_US
dc.contributor.consultantID Korun, Jale. en_US
dc.contributor.institute Fen Bilimleri Enstitüsü en_US


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster