Abstract:
Bu çalışmada Antalya ' ili ve ilçelerinde bulunan seralar, bu seraların özellikleri, seralarda yetiştirilen ürünler ve bu ürünlerin seçiminde seraların etkisi araştırılmıştır. Araştırma için ilçelerdeki çiftçilerle anket çalışması yapılmış, Antalya Tarım II Müdürlüğü, Seracılık araştırma Enstitüsü ve Antalya ihracat Müdürlüğü verilerinden yararlanılmıştır.. Seralarda yetiştirilen ürünler bakımından, en fazla yetiştirilen ürünün 305.433 ton ile domates olduğu, bunu 238.146 ton ile hıyarın islediği görülmüştür. Domates üretiminde toplam üretim miktarının %25.7'sini Merkez ilçe, hıyar üretiminde toplam üretimin %39.7'sini Gazipaşa ve Kumluca ilçeleri birlikte üretmektedir. Yetiştirme mevsimleri bakımından, ilçeler arasında çeşitlilik mevcuttur. Seralara ekilen ürünlerin seçiminde sera tipi dikkate alınmamış, uzun yılların getirdiği alışkanlıklarla üretim yapılmıştır. Üreticiler tarafından çiftçi tipi basit cam seralar ile yay çatılı plastik seralar yaygın olarak kullanılmaktadır.- Direksiz yapıda planlanarak tesis edilen seralara nadiren rastlanmıştır.