dc.description.abstract |
Bu tez çalışmasında üç farklı su sıcaklığına (15, 25, 35 ±0.5 °C) bir ay süreyle alıştırılan küçük (4,27±0,13 cm ve 0,85±0,06 g) ve büyük (7,51±0,19 cm ve 4,04±0,30 g) boy olmak üzere iki farklı boydaki doktor balıkları (Garra rufa Heckel, 1843) için kritik termal minimum (CTMin), kritik termal maksimum (CTMaks) değerleri, termal tolerans poligonu, alıştırma tepki oranı (ATO) değerleri ve termal tolerans aralığı (TTA) değerlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Üç faklı sıcaklığa alıştırılan her grup balıktan rastgele seçilen 20 balık 0.3 °C/dakika hızında soğutma veya ısıtma yapılarak balıkların tolere edebildikleri en düşük ve en yüksek sıcaklık değerleri (CTM) belirlenmiştir. CTMin değerinin büyük balıklarda 3,04±0,03 ile 10,21±0,19 °C arasında, küçük balıklarda ise 3,27±0,11 ile 10,88±0,14 °C arasında değiştiği hesaplanmıştır. Balıkların tolere edebildikleri en yüksek sıcaklık değerlerin (CTMaks), büyük balıklarda 36,99±0,26 ile 42,87±0,06 °C arasında, küçük balıklarda ise 35,51±0,36 ile 43,05±0,09 °C arasında değiştiği belirlenmiştir. Alıştırma tepki oranı (ATO) değerleri balık büyüklüğü ve alıştırma sıcaklığı aralığına göre 0,20 ile 0,51 arasında değişim göstermiştir. Yüksek ΔCTM değerleri alıştırma tepki oranında yükselmelere yol açmıştır. Hesaplanan ATO değerleri hem büyük hem de küçük balıkların soğuğa karşı daha toleranslı olduğunu göstermiştir. Termal tolerans poligonu ve alanı alıştırma sıcaklıkları ve balık boyuna göre değişmiştir. Termal tolerans poligonu ve alanı büyük boy balıklar için daha geniş ve daha yüksek bulunmuştur. Termal tolerans poligon alanı değerleri küçük balıklar için 638,35 °C2, büyük balıklar için 647,35 °C2 olarak hesaplanmıştır. Termal tolerans aralıkları genelde 31,43-33,95 °C arasında değişim gösterirken en yüksek termal tolerans aralıkları 15 °C'ye alıştırılan büyük boy balıklarda 33,95 °C ve küçük boy balıklarda 32,24 °C olarak belirlenmiştir. |
en_US |