Akdeniz Üniversitesi DSpace

Antalya sahil koşullarında yetiştirilen adi yoncaların (Medicago Stavia L.) agronomik ve morfolojik özelliklerinin saptanması ve karşılaştırılması

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Görgülü, Tuba
dc.date.accessioned 2021-07-08T14:16:15Z
dc.date.available 2021-07-08T14:16:15Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.uri http://acikerisim.akdeniz.edu.tr/xmlui/handle/123456789/3695
dc.description.abstract Bu araştırma, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme arazilerinde Antalya sahil koşullarında yetiştirilebilecek adi yonca (Medicago sativa L.) çeşitlerinin agronomik ve morfolojik özelliklerinin incelenmesi amacıyla yürütülmüştür. Denemede Batı Akdeniz Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM) tarafından sağlanan 8 yonca çeşidi materyal olarak kullanılmıştır. Bu çeşitler Özpınar, Alsancak, Nimet, La Bella Campagnola, Gigante Romea, Elçi, Prosementi ve Sunter 'dir. Deneme tesadüf blokları deneme deseninde 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Çeşitlerin agronomik ve morfolojik özellikleri incelenmiş ve karşılaştırılmıştır. Parsellerde ilk biçim tohum olgunlaşma döneminde yapılmıştır. Aynı zamanda parsellerden % 10 çiçeklenme dönemlerinde bitki örnekleri alınarak gerekli ölçümler yapılmıştır. İkinci ve üçüncü biçimler % 10 çiçeklenme dikkate alınarak gerçekleştirilmiştir. Dolayısıyla yıl içerisinde toplamda 3 biçim yapılmıştır. Üç defa % 10 çiçek ve bir kez tohum dönemi olmak üzere 2016 Aralık-2017 Kasım arası biçimler yapılmış, örnekler alınmıştır. Alınan örneklerde elde edilen veriler üzerinde istatistikî analizler ve değerlendirmeler yapılmıştır. Sonuç olarak 1. yıl yeşil ot verimi bakımından Nimet, Alsancak ve Elçi çeşitleri, bitki boyu bakımından Alsancak çeşidi, kuru madde verimi yönünden Nimet, Alsancak ve Elçi, kuru madde oranı açısından Nimet, Alsancak, Özpınar, Gigante Romea çeşitleri ön plana çıkmaktadır. Bakla sayısı, baklada tane sayısı, kes verimi, tohum verimi özellikleri karşılaştırıldığında 8 çeşit arasında fark görülmemiştir. Bin tane ağırlığı bakımından Gigante Romea; ham protein oranı bakımından ise Sunter çeşitleri en yüksek değeri vermiştir. Antalya sahil bölgesi için ilk yıl verilerine göre özellikle Nimet, Alsancak çeşitleri kaliteli kaba yem üretimi için önerilebilir. Ancak çalışmanın diğer yıllar bakımından verilerle desteklenmesi gerekmektedir. Bu nedenle araştırma devam etmektedir. en_US
dc.publisher Akdeniz Üniversitesi en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.title Antalya sahil koşullarında yetiştirilen adi yoncaların (Medicago Stavia L.) agronomik ve morfolojik özelliklerinin saptanması ve karşılaştırılması en_US
dc.type info:eu-repo/semantics/masterThesis en_US
dc.contributor.department Tarla Bitkileri en_US
dc.contributor.consultantID Bilal Aydınoğlu en_US
dc.contributor.institute Fen Bilimleri Enstitüsü en_US


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster