Akdeniz Üniversitesi DSpace

Antalya gazipaşa ilçesinde serada yetiştirilen baharlık hıyar bitkisinin beslenme durumunun toprak, yaprak ve meyve analizleri ile belirlenmesi

Show simple item record

dc.contributor.author Öncül, Meliha
dc.date.accessioned 2021-04-08T13:39:41Z
dc.date.available 2021-04-08T13:39:41Z
dc.date.issued 2016
dc.identifier.uri http://acikerisim.akdeniz.edu.tr/xmlui/handle/123456789/3058
dc.description.abstract Bu çalışma Antalya İli Gazipaşa ilçe seralarında yetiştirilen baharlık hıyar bitkilerinin beslenme durumunu toprak, yaprak ve meyve analizleri ile araştırmak amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla 11 adet Melen çeşidi, 11 adet Dörtel çeşidi olmak üzere 22 farklı üretici serası belirlenmiştir ve bu seralardan toprak (0-20 ve 20-40 cm toprak derinliklerinden), yaprak ve meyve örnekleri alınmıştır. Toprak örneklerinde her iki derinlikte tekstür, CaCO3, organik madde, EC, pH, N, P, K, Ca, Mg, Na, Fe, Mn, Zn ve Cu; yaprak ve meyve örneklerinde ise N, P, K, Ca, Mg, Na, Fe, Mn, Zn ve Cu içerikleri belirlenmiştir. Yapılan fiziksel ve kimyasal analizler sonucunda toprakların bünyesinin kil, killi tın ve kumlu killi tın, pH'sının nötr, hafif alkali, organik maddesinin çoğunluğunun humuslu, az humuslu ve kireç içeriğinin kireçli olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte tuzluluk problemi olmadığı belirlenmiştir. Toprakların toplam N ve Ca kapsamları her iki derinlikte genel olarak çok iyi; K, P, Mg kapsamlarının ise düşük seviyede oldukları tespit edilmiştir. Ayrıca Na içeriği çoğunluğunda orta seviyede olduğu belirlenmiştir. Mikro element kapsamları dikkate alındığında; Fe kapsamı genelinde noksanlık belirtisi gösterebilecek düzeyde iken Mn, Zn ve Cu içeriklerinin iyi durumda oldukları belirlenmiştir. Yaprakların makro element içerikleri değerlendirildiğinde Ca ve N genelinde iyi durumda iken Mg, P ve K'un noksan olduğu belirlenmiştir. Ayrıca Na içeriğide düşük bulunmuştur. Mikro element içerikleri bakımından ise Cu ve Mn yeterli seviyede iken, Fe ve Zn yönünden noksan oldukları belirlenmiştir. Meyve analizlerinde de toplam N, P, Ca, Mg, Fe, Zn, Mn and Cu değerleri belirlenmiştir. Ancak meyvede sınır değerleri bulunamadığından dolayı değerlendirilme yapılamamıştır. Sonuç olarak 22 farklı üretici serasının toprak, yaprak ve meyve mineral içerikleri belirlenmiştir. Farklı sera koşullarında yetiştirilen aynı çeşitlerin yaprak ve meyve mineral içeriklerinin de farklı olduğu tespit edilmiştir. Üreticilerin çeşit tercih ederken, çeşitleri ve kendi koşullarını iyi tanımaları, çeşitlerin ihtiyaçlarına göre uygulamalar yapılmaları, ya da üreticilerin koşullarına en uygun çeşidi tercih etmeleri ile kaynakların etkin kullanılmasını sağlanacaktır. Bu sonuçların, ülke ekonomisine katkısı yönünden büyük önem taşıyacağı düşünülmektedir. en_US
dc.publisher Akdeniz Üniversitesi en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.title Antalya gazipaşa ilçesinde serada yetiştirilen baharlık hıyar bitkisinin beslenme durumunun toprak, yaprak ve meyve analizleri ile belirlenmesi en_US
dc.type info:eu-repo/semantics/masterThesis en_US
dc.contributor.department Toprak Bilimi ve Bitki Besleme en_US
dc.contributor.consultantID Mustafa Kaplan en_US
dc.contributor.institute Fen Bilimleri Enstitüsü en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account