dc.contributor.author |
Yılmaz, Yasemin |
|
dc.date.accessioned |
2020-11-23T13:26:28Z |
|
dc.date.available |
2020-11-23T13:26:28Z |
|
dc.date.issued |
2014 |
|
dc.identifier.uri |
http://acikerisim.akdeniz.edu.tr:8080/xmlui/handle/123456789/2235 |
|
dc.description.abstract |
Diabetes Mellitus tedavisinde halk arasında bitkisel kökenli maddeler yaygın olarak kullanılmaktadır. Altın çilek (Physalis peruviana) bu amaçla sık olarak kullanılan meyvelerdendir. Bu çalışmada altın çileğin normal ve prediyabetli kişilerde kan şekeri ve insülin sekresyonu üzerine etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla 10 prediyabetik ve 10 sağlıklı birey çalışmaya alınmış, açlık ve 135 gr altın çilek tükettikten sonra 1. Saat ve 2. saatte kan alınmış, kan şekeri ve insülin düzeyleri çalışılmıştır. Altın çilek tüketimi ile sağlıklı ve prediabetik grup arasında kan şekeri anlamlı farklı değilken, prediyabetik grupta insülin düzeyleri açlık (p=0.001); 1. Saat (p= 0,008) ve 2.saatte (p=0.002) anlamlı olarak daha fazla idi. Altın çilek kan şekerini fazla arttırmadan yeterli insülin sekresyonuna yol açmakta ve diyabet açısından riskli kişilerde meyve olarak kullanılabileceği düşünülebilir. Diyabetik hastalarda insülin sekresyonuna etkisi başka çalışmalarda araştırılmalıdır. |
en_US |
dc.publisher |
Akdeniz Üniversitesi |
en_US |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
en_US |
dc.subject |
Prediyabetik, Altın Çilek, Glikoz, İnsülin |
en_US |
dc.title |
Prediyabetik ve sağlıklı bireylerde altın çilek, papaya ve üzümün kan glukoz, insülin salgılanma ve insülin direnci üzerine etkisi |
en_US |
dc.type |
info:eu-repo/semantics/masterThesis |
en_US |
dc.contributor.department |
İç Hastalıkları |
en_US |
dc.contributor.consultantID |
Hasan Ali Altunbaş |
en_US |
dc.contributor.institute |
Sağlık Bilimleri Enstitüsü |
en_US |