Abstract:
Protein kaynağı olarak yağsız soya,unu, tam nohut unu. tam mercimek unu, yağsız süt tozu ve Maillard reaksiyonu ile lizinleri kullanılamaz hale getirilmiş modifiye süt tozu ihtiva eden yemlerle yetişkin Yeni Zelanda tavşanları sekiz hafta beslendiler. İki haftada bir tavşanların serum total kolesterol, HDL-kolesterol, trigliserid ve total lipid değerleri ölçüldü. Bu değerlerin deney boyunca değişimleri regresyon doğrularına indirgendi. "Soya" ve "süt tozu" grubunun trigliserid ve total lipid değerlerindeki düşme; "süt tozu" grubunun total kolesterol. HDL- kolesterol ve "nohut'" grubunun total lipid değerlerindeki artma istatistik bakımdan anlamlı bulundu. Öteki değişmeler anlamsızdı. Gruplar arası karşılaştırmalarda "soya"ya göre "süt tozu" grubunun total kolesterol ve trigli serid; "soya "ya göre "nohut" ve "mercimek" gruplarının trigliserid ve total lipid "süt tozu"na göre "modifiye süt tozu" grubunun total kolesterol ve total lipid değişimleri istatistik bakımdan anlamlı bulundu. Sonuçlar soya nohut ve mercimeğin kolesterol düzeylerine etki yönünden birbirlerinin yerini alabileceği; modifikasyon yöntemimizin kazeine özgü hiper kolesterolemik etkiyi ortadan kaldırdığı şeklinde yorumlandı. Proteinlerdeki lizin miktarının fazlalığının hiperkolesterolersiye yol açacağı hipotezi, lizin miktarı yüksek olan nohut ve mercimek diyetlerinde gözlenen düşmeler nedeniyle, modifiye süt tozunda elde edilen sonuca rağmen doğrulanamadı.