Abstract:
Bu çalışmada yüksek yaz sıcaklarında etlik piliç rasyonlanna katılan sodyum bikarbonatın (NaHCC>3), ortalama canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, karkas randımanı, altlık nem düzeyi, kan pH'sı ve yaşama gücü üzerine etkileri araştırılmıştır. 7 haftalık deneme süresince tesadüf parselleri deneme desenine göre oluşturulan gruplar, sırasıyla, % 0, % 0.3, % 0.6, % 0.9, % 1.2, % 1.5 oranlarında NaHC03 içeren rasyonlarla beslenmişlerdir. Tüm deneme süresince 2 saat aralıkla sıcaklık ve oransal nem değerleri tespit edilmiş olup elde edilen ortalama değerler 28.61-34.64 ve 47.52- 84.52 arasında değişmektedir. Araştırma sonucunda, haftalık dönemler ve tüm deneme süresini kapsayan ortalama canlı ağırlıklarla, hayvan başına haftalık ve günlük yem tüketimleri, yine haftalık ve tüm deneme süresi için, yemden yararlanma oranlan, kesim sonu sıcak karkas randımanları ve denemenin tamamında yaşama gücü bakımından gruplar arasındaki farklılıklar önemsiz bulunmuştur. Haftalık ortalama canlı ağırlık artışları bakımından sadece 4. haftada önemli farklılıkları bulunmasına rağmen (P< 0.05), diğer dönemlerde farklılıklar önemsiz çıkmıştır. Deneme sonunda kan pH değerleri bakımından gruplar karşılaştırıldığında, NaHC03 verilmeyen grubun kan pH'sı diğer gruplara göre önemli derecede daha düşük düzeyde olmuştur (P< 0.05). Haftalık olarak belirlenen altlık nem düzeyi ortalamaları gruplar bakımından sadece 4. ve 7. haftalarda gruplar arası farklılıklar göstermiş (P<0.05). Araştırma sonuçlarına dayanarak, hayvanlar üzerinde NaHCCVm önemli bir etkisinin olmadığı, buna karşın, özellikle yemden yararlanma, yaşama gücü, karkas randımanı ve altlık nemi gibi kriterler bakımından sayısal artışlar sağlandığı söylenebilir.