Akdeniz Üniversitesi DSpace

Platanus orientalis L. (Doğu Çınarı) bitki ekstraktlarının antibakteriyel ve antioksidan özelliklerinin incelenmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Çetinkaya, Fatih
dc.date.accessioned 2024-10-24T09:36:01Z
dc.date.available 2024-10-24T09:36:01Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.uri http://acikerisim.akdeniz.edu.tr/xmlui/handle/123456789/7665
dc.description.abstract Bitkiler içerisinde çok sayıda biyoaktif bileşik barındıran canlılardır. Bitkilerin içerdiği fitokimyasallar bakımından oldukça önemli işlevleri vardır. Bu çalışmada Platanus orientalis L. (Doğu Çınarı) bitkisinin dal (kabuk), yaprak ve kozalak (meyve) gibi farklı kısımlarının su, etanol ve n-hekzan çözgenleri ile elde edilen ekstraktlarının antioksidan ve antibakteriyel özellikleri araştırıldı. Bitkinin farklı kısımlarından, soğuk infüzyon yöntemiyle etanol çözgeninde 3 adet (Grup-1), sokslet yöntemiyle su çözgeni ile 3 adet (Grup-2), etanol çözgeni ile 3 adet (Grup-3) ve n-hekzan çözgeni ile 3 adet (Grup-4) olmak üzere toplamda 12 adet ham ekstrakt elde edilerek numaralandırıldı. Ardından rotary evaporatör yardımıyla 40oC'de çözgenleri uçurulan ekstraktlar analizler için +4oC'de saklandı. Etanol ve su ekstraktlarının (Grup-1, Grup-2 ve Grup-3) fenolik bileşikleri U-HPLC-MS/MS (Yüksek Basınçlı Sıvı Kromatografisi-Kütle Spektrometresi) ile, n-hekzan ekstraktlarının (Grup-4) yağ asiti bileşimi ise GC-MS (Gaz Kromatografi-Kütle Spektrometresi) ile analiz edildi. Bitkinin 3 farklı kısmının pestisit içeriği GC-MS/MS ve LC-MS/MS ile belirlendi. Tüm özütlerin serbest radikallere karşı antioksidan etkileri antioksidan aktivite tayin yöntemleri olan DPPH (1,1-difenil-2-pikril hidrazil) testi, toplam flavonoid içeriği (TFC) testi ve hidroksil radikal temizlemedeoksiriboz testi ile belirlendi. Tüm ekstraktların antibakteriyel aktiviteleri Staphylococcus aureus ATCC 25923, Enterococcus feacalis ATCC 29212, Escherichia coli ATCC 25922 ve Klebsiella pneumoniae ATCC 13883 bakterilerine karşı Kirby- Bauer disk difüzyon yöntemi ile belirlendi. en_US
dc.publisher Akdeniz Üniversitesi en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.title Platanus orientalis L. (Doğu Çınarı) bitki ekstraktlarının antibakteriyel ve antioksidan özelliklerinin incelenmesi en_US
dc.type info:eu-repo/semantics/masterThesis en_US
dc.contributor.department Kimya en_US
dc.contributor.consultantID Aksu, Sevil en_US
dc.contributor.institute Fen Bilimleri Enstitüsü en_US


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

DSpace'de Ara


Göz at

Hesabım