Akdeniz Üniversitesi DSpace

Su sertliği'nin cadmium bioyararlanımına etkisi

Show simple item record

dc.contributor.author Kürklü, Kaplan
dc.date.accessioned 2020-07-14T11:36:49Z
dc.date.available 2020-07-14T11:36:49Z
dc.date.issued 1990
dc.identifier.uri http://localhost:8080/xmlui/handle/123456789/542
dc.description.abstract u sertliği ile Cd biyoyararlanımı arasındaki ilişkiyi ve bunun böbrek fonksiyonlarına etkisini saptamak amacı ile deneysel ve klinik olarak yapılan bu araştırmadan aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir. 1-) Su sertliği ile besinlerdeki Cd'un emilimi arasında negatif ilişki vardır. Yumuşak su içilmesi Cd emilimini arttırmaktadır ve bu etkiyi mukozal Cd uptake' i üzerinden yapmaktadır. 2-) Saç Cd'u en az 10 yıl yumuşak su içenlerde, sert su içenlere göre daha yüksek bulunmuştur. 3-) Saç Cd'u yüksek olan bireylerde BUN düzeyleri de artmış iken, serum kalsiyum düzeylerinde anlamlı azalış saptanmıştır. 4-) Saç Cd'unudaki artış ile kan basıncı arasında bağlantı kurula mamıştır. 5-) Cinsiyetin saç Cd'una etkisi gözlenmediği halde, yaş ile saç Cd'u arasında pozitif korelasyon bulunmuştur. Sonuç olarak: Yumuşak su içenlerde, sert su içenlere nazaran serum kalsiyumu daha düşük, idrar kalsiyumu, saç Cd'u, BUN anlamlı olarak daha yüksek olduğundan, yumuşak su içilmesinin Cd'a bağlı kronik nefrotoksi- siteye eğilimi arttırdığı kanısına ulaşılmıştır. en_US
dc.publisher Akdeniz Üniversitesi en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/closedAccess en_US
dc.title Su sertliği'nin cadmium bioyararlanımına etkisi en_US
dc.type specialistThesis en_US
dc.contributor.department Fizyoloji en_US
dc.contributor.consultantID Gülsen Öner en_US
dc.contributor.institute Sağlık Bilimleri Enstitüsü en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account