dc.contributor.author |
Hatipoğlu, Figen Dağlı |
|
dc.date.accessioned |
2020-07-09T13:19:10Z |
|
dc.date.available |
2020-07-09T13:19:10Z |
|
dc.date.issued |
1995 |
|
dc.identifier.uri |
http://localhost:8080/xmlui/handle/123456789/464 |
|
dc.description.abstract |
Bu deneme Narenciye Araştırma Enstitüsü. Serik-Kayaburnu İşletmesi'nde bulunan Trabzon hurması seleksiyon bahçesi ile Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Uygulama bahçesindeki soğuk hava depolarında yürütülmüştür. Çalışmada Fuyu, Hacbiya, 07TH05, 07TH14, 07TH17 ve 07TH18 seleksiyon hatlarının büyüme durumları incelenmiştir. Bu amaçla en-boy gelişimi ile renk değişimi zamana karşı izlenmiştir. Elde edilen veriler büyüme grafikleri olarak düzenlenmiş ve çeşit, yön ve zaman kavranılan gözönüne alınarak tesadüf blokları deneme desenine göre yürütülmüştür. Büyüme durumları incelenen bu çeşitlerden 07TH18 ile 07TH05 seleksiyon hatları hasattan sonra meyvelerin olgunluğunu geciktirmek ve muhafaza sürelerini uzatmak amacıyla 10"3 M ve 10"4 M GA3 çözeltilerine daldırılmıştır. Kontrol için saf su kullanılmıştır. Uygulamaya tabi tutulan meyveler oda koşullarında, 5°C ve 0°C'deki soğuk hava depolarına yerleştirilmiştir. 5 Kasım 1993 tarihinden itibaren 15 günde bir meyvelerin renk, sertlik, S.Ç.K.M. ve titre edilebilir asit miktarı ölçülmüş ve bölünen bölünmüş parseller deneme desenine göre analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; çeşitlerde 1. ve 2. büyüme dönemi olmak üzere iki farklı büyüme dönemi görülmüş ve güney yönündeki değişimlerin daha hızlı olduğu ortaya çıkmaktadır. Ayrıca, muhafaza çalışmalarında ise 10*3 M GA3 uygulamasına tabi tutulmuş, 0°C'de bekletilen meyvelerin diğerlerine göre kalitelerinden fazla birşey kaybetmeden 3-4 ay muhafaza edilebileceği saptanmıştır. Yine 07TH04 seleksiyon hattı 07TH18 seleksiyon hattına göre dayanma süresi daha fazla olmuştur. |
en_US |
dc.publisher |
Akdeniz Üniversitesi |
en_US |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
en_US |
dc.subject |
Trabzon hurması, GA3,meyve ve olgunlaşması ve depolama, süresi. |
en_US |
dc.title |
Antalya koşullarında yetiştirilen Trabzon hurması (Diaspyros Kaki L.) çeşitlerinin morfoloji ve fizyolojileri üzerinde bir araştırma |
en_US |
dc.type |
masterThesis |
en_US |
dc.contributor.department |
Bahçe Bitkileri |
en_US |
dc.contributor.consultantID |
Lami Kaynak |
en_US |
dc.contributor.institute |
Fen Bilimleri Enstitüsü |
en_US |