Akdeniz Üniversitesi DSpace

Antalya koşullarında yetiştirilen Trabzon hurması (Diaspyros Kaki L.) çeşitlerinin morfoloji ve fizyolojileri üzerinde bir araştırma

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Hatipoğlu, Figen Dağlı
dc.date.accessioned 2020-07-09T13:19:10Z
dc.date.available 2020-07-09T13:19:10Z
dc.date.issued 1995
dc.identifier.uri http://localhost:8080/xmlui/handle/123456789/464
dc.description.abstract Bu deneme Narenciye Araştırma Enstitüsü. Serik-Kayaburnu İşletmesi'nde bulunan Trabzon hurması seleksiyon bahçesi ile Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Uygulama bahçesindeki soğuk hava depolarında yürütülmüştür. Çalışmada Fuyu, Hacbiya, 07TH05, 07TH14, 07TH17 ve 07TH18 seleksiyon hatlarının büyüme durumları incelenmiştir. Bu amaçla en-boy gelişimi ile renk değişimi zamana karşı izlenmiştir. Elde edilen veriler büyüme grafikleri olarak düzenlenmiş ve çeşit, yön ve zaman kavranılan gözönüne alınarak tesadüf blokları deneme desenine göre yürütülmüştür. Büyüme durumları incelenen bu çeşitlerden 07TH18 ile 07TH05 seleksiyon hatları hasattan sonra meyvelerin olgunluğunu geciktirmek ve muhafaza sürelerini uzatmak amacıyla 10"3 M ve 10"4 M GA3 çözeltilerine daldırılmıştır. Kontrol için saf su kullanılmıştır. Uygulamaya tabi tutulan meyveler oda koşullarında, 5°C ve 0°C'deki soğuk hava depolarına yerleştirilmiştir. 5 Kasım 1993 tarihinden itibaren 15 günde bir meyvelerin renk, sertlik, S.Ç.K.M. ve titre edilebilir asit miktarı ölçülmüş ve bölünen bölünmüş parseller deneme desenine göre analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; çeşitlerde 1. ve 2. büyüme dönemi olmak üzere iki farklı büyüme dönemi görülmüş ve güney yönündeki değişimlerin daha hızlı olduğu ortaya çıkmaktadır. Ayrıca, muhafaza çalışmalarında ise 10*3 M GA3 uygulamasına tabi tutulmuş, 0°C'de bekletilen meyvelerin diğerlerine göre kalitelerinden fazla birşey kaybetmeden 3-4 ay muhafaza edilebileceği saptanmıştır. Yine 07TH04 seleksiyon hattı 07TH18 seleksiyon hattına göre dayanma süresi daha fazla olmuştur. en_US
dc.publisher Akdeniz Üniversitesi en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Trabzon hurması, GA3,meyve ve olgunlaşması ve depolama, süresi. en_US
dc.title Antalya koşullarında yetiştirilen Trabzon hurması (Diaspyros Kaki L.) çeşitlerinin morfoloji ve fizyolojileri üzerinde bir araştırma en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Bahçe Bitkileri en_US
dc.contributor.consultantID Lami Kaynak en_US
dc.contributor.institute Fen Bilimleri Enstitüsü en_US


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

DSpace'de Ara


Göz at

Hesabım