Akdeniz Üniversitesi DSpace

Topraksız tarımda farklı katı ortamların ıspanak yetiştiriciliği üzerine etkileri

Show simple item record

dc.contributor.author Kalkan, Pınar
dc.date.accessioned 2021-10-08T08:02:07Z
dc.date.available 2021-10-08T08:02:07Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.uri http://acikerisim.akdeniz.edu.tr/xmlui/handle/123456789/4489
dc.description.abstract Entansif tarım yapılan alanlarda zamanla toprak strüktürünün bozulması, topraklarda toksik etkiye neden olabilecek maddelerin birikmesi, mikrobiyolojik ve biyokimyasal dengelerin bozulması, bitki besin maddesinin alınım mekanizmasının sekteye uğraması ve toprak kökenli hastalıkların yoğunlaşması gibi nedenler araştırıcıları toprak dışında alternatif bazı ortamlar üzerinde çalışmaya yöneltmiş ve sonuçta topraksız tarım olarak ifade edilen yeni bir teknik ortaya çıkmıştır. Topraksız yetiştiricilik, özellikle sera topraklarından beklenen randımanı alamayan yetiştiriciler tarafından bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de gittikçe artan bir hızla benimsenmektedir. Seralarda ortam kültürlerinde kullanılan materyaller torf, perlit, pomza, zeolit, sentetik köpükler, kaya yünü, talaş, ağaç kabuğu, vermikulit gibi inorganik ve organik kökenli olabilmektedir. Bu yetiştirme ortamları tek başlarına veya birbirleri ile belirli oranlarda karıştırılarak kullanılmaktadır. Ispanak (Spinaciaoleracea L.) ülkemizde yetiştirilen en önemli kışlık sebzelerdendir. Yapraklarını veya yeşil kısımlarını yediğimiz sebzelerden olan ıspanak C vitaminince zengindir. Yaprağı yenen sebze gruplarında kontrolsüz ve bilinçsiz gübrelemelerle yapraklarda aşırı nitrat birikimlerinin birtakım sağlık sorunlarına yol açması muhtemeldir. Bu olumsuz etkilerin giderilmesinde yeterli ve dengeli gübreleme yöntemleri birlikte uygulanması gerekmektedir. Bu çalışma; topraksız tarımda katı ortam kültüründe farklı yetiştirme ortamlarının ıspanak yetiştiriciliğinde verime ve kaliteye etkisini belirlemek amacı ile yürütülmüştür. Sera koşullarında tesadüf parselleri deneme desenine göre 4 tekerrürlü yürütülen çalışmada yetiştirme ortamı olarak perlit, pomza ve zeolitin %25, %33, %50, %75 ve %100 oranlarına göre hazırlanan 11 farklı karışım kullanılmıştır. Perlit, pomza ve zeolitin farklı oranlarda karışımlarının etkileri bakımından yapılan değerlendirmede en iyi sonuçların Zeolit+Pomza karışımlarından elde edildiği görülmektedir. Özellikle %75 Zeolit+%25 Pomza oranının olduğu altıncı uygulama ile %50 Zeolit+%50 Pomza oranının olduğu sekizinci uygulamada yetiştirilen ıspanak bitkilerinin verim ve kalite parametreleri diğer uygulamalardan daha fazla etkili olmuştur. en_US
dc.publisher Akdeniz Üniversitesi en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Katı ortam, ıspanak, perlit, pomza, topraksız tarım, zeolit en_US
dc.title Topraksız tarımda farklı katı ortamların ıspanak yetiştiriciliği üzerine etkileri en_US
dc.type info:eu-repo/semantics/masterThesis en_US
dc.contributor.department Toprak Bilimi ve Bitki Besleme en_US
dc.contributor.consultantID İlker Sönmez en_US
dc.contributor.institute Fen Bilimleri Enstitüsü en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account