Akdeniz Üniversitesi DSpace

Doktor balığının (Garra rufa Heckel, 1843) kritik termal minimum ve maksimum su sıcaklığı değerlerinin belirlenmesi

Show simple item record

dc.contributor.author Demir, Mehmet Ali
dc.date.accessioned 2021-09-27T15:28:36Z
dc.date.available 2021-09-27T15:28:36Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.uri http://acikerisim.akdeniz.edu.tr/xmlui/handle/123456789/4337
dc.description.abstract Bu tez çalışmasında üç farklı su sıcaklığına (15, 25, 35 ±0.5 °C) bir ay süreyle alıştırılan küçük (4,27±0,13 cm ve 0,85±0,06 g) ve büyük (7,51±0,19 cm ve 4,04±0,30 g) boy olmak üzere iki farklı boydaki doktor balıkları (Garra rufa Heckel, 1843) için kritik termal minimum (CTMin), kritik termal maksimum (CTMaks) değerleri, termal tolerans poligonu, alıştırma tepki oranı (ATO) değerleri ve termal tolerans aralığı (TTA) değerlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Üç faklı sıcaklığa alıştırılan her grup balıktan rastgele seçilen 20 balık 0.3 °C/dakika hızında soğutma veya ısıtma yapılarak balıkların tolere edebildikleri en düşük ve en yüksek sıcaklık değerleri (CTM) belirlenmiştir. CTMin değerinin büyük balıklarda 3,04±0,03 ile 10,21±0,19 °C arasında, küçük balıklarda ise 3,27±0,11 ile 10,88±0,14 °C arasında değiştiği hesaplanmıştır. Balıkların tolere edebildikleri en yüksek sıcaklık değerlerin (CTMaks), büyük balıklarda 36,99±0,26 ile 42,87±0,06 °C arasında, küçük balıklarda ise 35,51±0,36 ile 43,05±0,09 °C arasında değiştiği belirlenmiştir. Alıştırma tepki oranı (ATO) değerleri balık büyüklüğü ve alıştırma sıcaklığı aralığına göre 0,20 ile 0,51 arasında değişim göstermiştir. Yüksek ΔCTM değerleri alıştırma tepki oranında yükselmelere yol açmıştır. Hesaplanan ATO değerleri hem büyük hem de küçük balıkların soğuğa karşı daha toleranslı olduğunu göstermiştir. Termal tolerans poligonu ve alanı alıştırma sıcaklıkları ve balık boyuna göre değişmiştir. Termal tolerans poligonu ve alanı büyük boy balıklar için daha geniş ve daha yüksek bulunmuştur. Termal tolerans poligon alanı değerleri küçük balıklar için 638,35 °C2, büyük balıklar için 647,35 °C2 olarak hesaplanmıştır. Termal tolerans aralıkları genelde 31,43-33,95 °C arasında değişim gösterirken en yüksek termal tolerans aralıkları 15 °C'ye alıştırılan büyük boy balıklarda 33,95 °C ve küçük boy balıklarda 32,24 °C olarak belirlenmiştir. en_US
dc.publisher Akdeniz Üniversitesi en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.title Doktor balığının (Garra rufa Heckel, 1843) kritik termal minimum ve maksimum su sıcaklığı değerlerinin belirlenmesi en_US
dc.type info:eu-repo/semantics/masterThesis en_US
dc.contributor.department Su Ürünleri Mühendisliği en_US
dc.contributor.consultantID Süleyman Akhan en_US
dc.contributor.institute Fen Bilimleri Enstitüsü en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account